Дарко Шарић / -Нова
26/04/2022 u 10:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шарићева група провјеравала сараднике преко полиграфа

Током праћења групе, откривено је и да су преко Скаја договарали ликвидацију Милана Миловца у Еквадору, који је важио за Шарићеву десну руку

Криминална група, разбијена у међународној акцији у којој су у Србији ухапшени Дарко Шарић и његов адвокат Дејан Лазаревић, а у Хрватској Петар Ћосић, била је под тајним надзором полиције годину и по дана.

Како наводи Јутарњи лист, истражитељи су од октобра 2020. године до хапшења 15. априла, пратили сваки корак Петра Ћосића, који је, према сумњама, био главни организатор дијела групе која је кокаин шверцовала у прекоокеанским бродовима, у контејнерима са бананама. Хрватски суд је 14. октобра 2020. године дао налог да се на мјере стави Петар Ћосић, који је ухапшен као најближи сарадник Пљевљака.

Како наводи хрватски Јутарњи лист, тамошњи истражитељи су од октобра 2020. године до хапшења 15. априла, пратили сваки корак Петра Ћосића, који је, према сумњама, био главни организатор дијела групе која је кокаин шверцовала у прекоокеанским бродовима, у контејнерима са бананама. Хрватски суд је 14. октобра 2020. године дао налог да се на мјере стави Петар Ћосић, који је ухапшен као најближи сарадник Пљевљака.

 - Жупанијски суд је 14. октобра 2020. дао налог да се Ћосић стави на тајне мјере полиције. Од тог дана, па све до хапшења, полиција је будно пратила сваки његов корак. Такође, током тог периода, захваљујући међународно правној помоћи, праћена је и његова телефонска комуникација са сарадницима, која се углавном одвијала преко криптованих телефона, односно преко апликације Скај, објашњавају извори хрватског медија и додаје да је тада откривено да он, како се сумња, комуницира и са Пљевљаком Дарком Шарићем.

Истражитељи су, како се наводи у наредби за спровођење истраге у Хрватској, захваљујући дугом и темељном оперативном раду дошли до доказа о томе како је група из Еквадора и Колумбије, преко лука Антверпен у Белгији, Пиреј у Грчкој и Плоче у Хрватској, прошверцовала најмање тону и по "бијелог праха". Такође, како наводе, открили су и да су им неке од пошиљки пропале.

 - Тако су хрватски истражитељи, наводно, открили и да је група 2020. претрпјела двије велике заплијене - једну у луци Пиреј када је грчка полиција у бананама на броду "Lica Maersk" заплијенила око 72 килограма кокаина, а другу у магацину у једном загребачком предузећу, када су 60 килограма кокаина покушали да извуку из банана које су из луке већ отпремљене у предузеће које их је наручило, објашњава извор.

И почетком прошле године, како је навело хрватско тужилаштво, криминална група остала је без још 430 килограма дроге.

- Добили су дојаву да је на једном броду у луци Ријека у товару банана допловило 430 килограма кокаина. Они су се организовали да покушају да га извуку, међутим, акција им је пропала. Када је Ћосић схватио да превише људи зна да је 430 килограма залуталог кокаина у луци Ријека, одсутали су од акције извлачења дроге, наводи се у документима хрватског тужилаштва.

Полиграф за сумњиве сараднике

Током праћења групе, откривено је и да су преко Скаја договарали ликвидацију Милана Миловца у Еквадору, који је важио за Шарићеву десну руку. Наводно, повод за његово убиство било је то што се Миловац, како су међусобно комуницирали, "отео контроли".

Истражитељи су захваљујући "пробоју" у апликацију Скај открили невјероватан свијет шверцера кокаина, као у филмовима.

- Кријумчарили су у контејнерима тоне кокаина из Јужне Америке у Европу. Муку мучили с јужноамеричким добављачима за које су сумњали да су их стално поткрадали и то у послу у којему се због "мањка на благајни" губи глава. Како би утврдили ко краде кокаин из пошиљки, организовали су и полиграфска тестирања за своје сараднике, навео је извор Јутарњег листа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:04