Darko Šarić / EPA - ANDREJ CUKIC
02/04/2024 u 19:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šarićeva odbrana osporava autentičnost „skaj poruka“: Niti je žena, niti je bio na plaži ili u hotelu Splendid u Crnoj Gori

Izvođenjem tekstualnih poruka okrivljenih iz “skaj” aplikacije nastavljeno je suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima u postupku za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika u procesu u kom je Šarić pravosnažno osuđen za šverc 5,7 tona kokaina.

Advokati Šarićeve odbrane, Dalibor Katančević i Marko Janković, i dalje tvrde da su poruke modifikovane i da nijesu vjerodostojne, uz novu današnju primedbu da poruke poslate sa jednog od „skaj“ naloga za koji Tužilaštvo tvrdi da ga je koristio Šarić, pripadaju različitim osobama i da se zbog toga se ne može tvrditi da je uopše rrieč o Šariću.

Iz tog razloga su u sudnici po svaku cijenu insistirali da se iz jednog seta poruka, koji je inače i izveden na ročištu kao dokaz, pronađe i pročita jedna specifična poruka koja, prema njihovim riječima, dokazuje da poruke nije slao Darko Šarić.

Naime, u konkretnoj poruci, koja je pronađena uz malo poteškoća, vidi se da je šalje ženska osoba, koja se u tom trenutku nalazi na plaži i u hotelu Splendid u Crnoj Gori. Advokati su kazali da ne može biti u pitanju Darko Šarić, jer osim toga što je riječ o ženskoj osobi, u tom trenutku on se nalazio u pritvoru, a ne na plaži ili hotelu Splendid u Crnoj Gori.

Treba napomenuti da se u optužnici navodi više različitih „skaj“ naloga (sa različitim kodnim šiframa) za koje Tužilaštvo tvrdi da ih je koristio Darko Šarić.

Šarić: Nisam imao „skaj“ telefon

U sudnici je pročitano nekoliko destina poruke u kojima, kako se navodi u optužnici, okrivljeni jedni druge obavještavaju o tome kako pripremaju, kako je izvršena i kako se medijski izvještavalo o podmetanju eksploziva na automobil Gorana Nikolaševića u Valjevu u avgustu 2020. godine.

U tim porukama su i one koje je slao, za odbranu, sporni „skaj“ nalog iza koga je, prema tvrdnjama Tužilaštva, bio upravo Darko Šarić, dok je boravio u pritvoru i istovremeno koristio kriptovani telefon kako bi svojim saradnicima izdavao različite naloge, a oni ga izvještavali o svemu što se dešava.

Tužilaštvo je zaključilo da je Šarićeva grupa planirala da za pokušaj likvidacije Nikolaševića lažno bude optužen Nebojša Joksović.

Lalić o ubistvima u Atini: Zvicer ih je pratio preko ljudi iz službe, za likvidaciju plaćeno dva miliona eura

Pročitane poruke, kako tvrdi Tužilaštvo, ukazuju na to da je okrivljeni Nikola Spasojević, koji se nalazi u bjekstvu, po zadatku angažovao okrivljenog Stefana Andrejića, kako bi ovaj angažovao neposredne izvršioce za podmetanje eksploziva na automobil Gorana Nikolaševića, kojima je za taj posao isplaćeno deset hiljada evra. Okrivljeni Stefan Andrejić se takođe nalazi u bjekstvu i sudi mui se u odsustvu.

Poruke ukazuju na to i da su okrivljeni Uroš Radovanović i Marko Vukić bili neposredni izvršioci krivičnog djela i da su detonirali eksplozivnu napravu na vozilu Gorana Nikolaševića, kao i da su na njihovoj odjeći pronađeni tragovi eksploziva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:34