Вучић, Заев и Рама / фото: Архива
09/03/2022 u 17:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Састанак лидера "Отвореног Балкана" одложен због кризе у Украјини

Посљедњи састанак у оквиру инициjативе "Отворени Балкан" одржан jе у децембру прошле године у Тирани, када jе потписано шест споразума

Састанак лидера у оквиру инициjативе "Отворени Балкан", коjу jе покренуо предсjедник Србиjе Александар Вучић, биће одложен за маj, због кризе у Украjини и избора коjи се 3. априла одржаваjу у Србиjи, потврђено jе у Предсjедништву Србиjе, преноси Дневни аваз.

Претходно jе било планирано да се лидери Србиjе, Сjеверне Македониjе и Албаниjе састану током марта.

Посљедњи састанак у оквиру инициjативе "Отворени Балкан" одржан jе у децембру прошле године у Тирани, када jе потписано шест споразума, коjи су одмах ступили на снагу, међу коjима и Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану.

Таj споразум омогућава увођење jединствене радне дозволе за те три земље.

Такође, тада су потписани и Споразум о повезивању система електронске идентификациjе градана Западног Балкана, Споразум о сарадњи у ветеринарскоj, фитосанитарноj и области безбjедности хране и хране за животиње на Западном Балкану.

Међу тим документима су и Споразум између Владе Србиjе и Савjета министара Албаниjе о узаjамном признавању одобрења овлашћених привредних субjеката за сигурност и безбjедности (АЕОС), а на маргинама самита потписан jе и Споразум о сарадњи акредитационих тиjела три земље.

Предсjедник Србиjе Алексадндар Вучић, и премиjери Сjеверне Македониjе Зоран Заев и Албаниjе Еди Рама тада су поручили да "Отворени Балкан" неће стати и да ће наставити да раде на конкретним стварима коjе ће грађанима дониjети много доброг.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:14