Шербеџија  / Фото: Фејсбук
08/08/2021 u 17:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шербеџија: Теслу што прије ставити на кованицу, то је доказ да Срби у Хрватској постоје

Треба пожурити с тим, јер мислим да ће Американци то ускоро учинити, каже глумац

Добра је идеја да се једно од српских највећих научних имена Никола Тесла нађе на хрватској кованици еура и то што прије треба урадити, казао је глумац Раде Шербеџија у интервјуу за Јутарњи лист. 

- Треба пожурити с тим, јер мислим да ће Американци то ускоро учинити. Они, наиме, желе да прогласе Теслу правим Американцем. Наравно да би било добро да Тесла у Америци добије позицију коју заслужује, као вјероватно један од највећих научника у историји човјечанства, али ја бих ипак волио да Тесла буде прије свега на кованици Хрватске, јер то је земља у којој је рођен и то би био доказ да је тај народ, то јест Срби из Хрватске, чији је Тесла представник, овдје постојао и да још има мало наде да не потоне у заборав - рекао је Шербеџија.

Подсјетимо, Комисија за новац Хрватске народне банке утврдила је коначан предлог мотива за будућу хрватску кованицу еура и то шаховницу, географску карту Хрватске, куну, глагољицу и Теслу.

Огласила се и Народна банка Србије рекавши да би стављање лика Тесле на националну страну кованице еура, представљало присвајање културног и научног насљеђа српског народа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:10