Sa jedne od barikada na sjeveru Kosova / - FOTO: KOSSEV
08/06/2023 u 20:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sirene i suzavac na sjeveru Kosova

Vučić naredio vojsci najvišu borbenu gotovost

Sirene za vazdušnu opasnost, suzavci i detonacije čuje su se danas u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, dok novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ulaze u opštinske kancelarije, javljaju lokalni mediji, a prenosi Kossev.

Sirene za vazdušnu opasnost, suzavci, a navodno i detonacije i pucnji, odjekivali su danas u četiri opštine na sjeveru Kosova, većinski nastanjene Srbima, u danu kada su gradonačelnici albanske nacionalnosti trebalo da preuzmu dužnost.

Predsjednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, saopštio je ministar odbrane Miloš Vučević.

U prijepodnevnim časovima grupe građana okupile su se ispred zgrada institucija u četiri većinski srpske opštine - Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, ali i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, prenosi portal Kossev.

U te tri opštine za danas je bilo planirano da dužnost preuzmu gradonačelnici albanske nacionalnosti, pobjednici na aprilskim izborima koje su Srbi masovno bojkotovali.

Kosovska policija je potvrdila da „asistira gradonačelnicima" u ovim mjestima da „ostvare pravo na rad".

Novoizabrani gradonačelnici su 20. maja položili zakletve, a prethodno se polemisalo o tome da će moći da pristupe kancelarijama koje su prethodno koristili gradonačelnici sa Srpske liste, najjače političke stranke Srba, koja ima podršku Beograda.

Prošle nedelje, zakletvu je, kao novi gradonačelnik sjevernog dela Kosovske Mitrovice položio Erden Atić, a na zgradi opštine su istog dana postavljene kosovske zastave.

Predstavnici Srpske liste su njegovo imenovanje nazvali „početkom okupacije" sjevera Kosova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:54