/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
13/11/2021 u 13:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Ситуација у БиХ никада није била овако драматична"

Оснивање заједничких Оружаних снага БиХ, каже Инцко, можда је највеће достигнуће међународне заједнице у БиХ

Стање у Босни и Херцеговини никада није било тако драматично као сада, због сецесионистичких пријетњи лидера Срба Милорада Додика, рекао је у интервјуу за бечки лист Presse бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко, преноси портал RTCG.

Одговарао је и на питање новинара о изјави новог високог представника Кристијана Шмита, који је упозорио Савјет безбједности УН-а да се Босна и Херцеговина може распасти.

-У потпуности дијелим оцјену Шмита. Описао је тренд, ако се овако настави, могло би доћи до тога. То би такође могло поткопати Дејтонски споразум, којим је успостављен мировни поредак у Босни и Херцеговини 1995. године- каже он.

"Људи из Босне ме зову и питају да ли ће бити рата и да ли треба да се иселе”, казао је аустријски дипломата који је 12 година био на мјесту високог представника, те да он “умирује своје познанике изјавама америчког изасланика за Балкан Габријела Ескобара, који је приликом посјете Сарајеву, рекао да неће бити рата.”

Додаје да постоји појачано интересовање САД за БиХ, али и подсјећа на то да је Додик, како каже, већ и предузео конкретне кораке, попут иступања из Агенције за лијекове БиХ и скреће пажњу да он жели да створи своју војску.

Оснивање заједничких Оружаних снага БиХ, каже Инцко, можда је највеће достигнуће међународне заједнице у БиХ.

-Додик својим најавама жели да скрене пажњу са чињенице да не може приказати никакве успјехе- нагласио је, указујући да ће у РС бити одржани избори наредне године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 22:20