/ - UNSPLASH, NOVčANIK ILUSTRACIJA
19/09/2023 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Makedonija: Snižene cijene 24 grupe prehrambenih proizvoda

Cijene prehrambenih proizvoda koje će trgovci morati da obilježe natpisom "Garantovana cijena", biće zmrznute do 30. novembra, a samousluge će morati da obezbijede najmanje 70 odsto količine koje su prodale u avgustu, navode makedonski mediji

Vlada Sjeverne Makedonije je danas odlučila da snizi i zamrzne cijene 24 grupe prehrambenih proizvoda, objavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši, prenose agencije.

On je novinarima rekao da će od sjutra cijene stotina prehrambenih proizvoda biti zamrznute na nivou koje su imale 1. avgusta umanjenom za 10 odsto.

"Ukoliko su od 1. avgusta do sada neke cijene ovih proizvoda drastično povećane, to bi moglo da znači i pojeftinjenje od 30 do 40 odsto", istakao je Bekteši.

Cijene prehrambenih proizvoda koje će trgovci morati da obilježe natpisom "Garantovana cijena", biće zmrznute do 30. novembra, a samousluge će morati da obezbijede najmanje 70 odsto količine koje su prodale u avgustu, navode makedonski mediji.

Ukoliko bude potrebe, po riječima Bektešija, biće produženo trajanje mjera ograničavanja cijena hrane, a spisak proizvoda koji će se prodavati po "garantovanoj cijeni" biće proširen.

Odlukom vlade Dimitra Kovačevskog smanjene su cijene bijelog pirinča u pakovanjima od 900 grama do jednog kilograma, pšeničnog brašna tip 400 i tip 500, bijelog i plubijelog hljeba od 450 grama (cio i sječen) i drugi pekarski proizvodi, ali iz pojeftinjenja je isključen svježi pečeni hljeb u marketima.

Snižene su i zamrznute cijene keksa "pti ber" i običnog i posnog keksa od 300 do 500 grama, običnih napolitanki sa kakao filom od 300 do 500 grama, tjestenina "makarona i špageta od durum pšenice u pakovanjima od 500 grama, sa i bez jaja".

Kod mesa od sjutra će jeftiniji biti junetina bez kosti, od buta i drugog, svinjsko meso bez kosti, mljeveno juneće i svinsko meso, pile svježe ili zamrznuto, kao i čajna kobasica, pileća posebna salama i jetrena paštete u pakovanjima od 95 i 100 grama.

Jeftiniji u makedonskim trgovimama od sjutra će biti i trajno kravlje mlijeko (osim organskog mlijeka i mlijeka sa dodacima) sa sadržajem masti 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto u pakovanju od jedan litar, zatim jogurt od kravljeg mlijeka (bez dodataka) sa sadržajem masti od 2,8 do 3,2 odsto u pakovanjima od litar i litar i po, kisjelo kravlje mlijeko (obično, bez dodataka) sa 2,8 odsto i 3,2 odsto masnoće u pakovanju od 300 do 500 grama.

Zamrznuta je i cijena pavlake od kravljeg mlijeka sa masnoćom od 12 do 20 odsto u pakovanjima od 180 i 200 grama, tradicionalnog bijelog i miješanog sira (bez dodataka) i tradicionalnog kravljeg i miješanog kačkavalja (bez dodataka).

Odlukom Vlade Sjeverne Makedonije o određivanju najviših cijena u trgovini obahvaćeni su i kokošija jaja, svježe voće, svježe povrće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 22:28