Ilustracija Kosovo - Srbija, zastave / - SHUTTERSTOCK
05/10/2023 u 08:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Makedonija: Ako se dokaže upletenost Srbije u napad "Otvoreni Balkan" nema smisla

Podsjećamo, prošle sedmice predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao kako je mnogo onih koji su protiv "Otvorenog Balkana", ali da je Njemačka najveći protivnik

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da bi, ukoliko se dokaže da je Srbija na bilo koji način umiješana u napad na sjeveru Kosova, njegova zemlja trebalo da preispita učešće u regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", prenosi Klix.ba.

On je u intervjuu Televiziji Telma istakao da Srbija treba da napravi napor i dokaže da nije umiješana u dešavanja na sjeveru Kosova.

-To je bila dobronamjerna ideja. Međutim, mislim da poslije dešavanja na Kosovu 24. septembra, smatram da Srbija treba da napravi napor da dokaže da nije umiješana u taj događaj, jer ako postoji bilo kakvo državno miješanje, to pravi nemogućim naše učešće i drugih zemalja u regionu zato što je ideja Otvorenog Balkana, prije svega, bila pomirenje. I ovo što se desilo na sjeveru Kosovu sa napadom, nadam se da će se dokazati da nema umiješanosti države, ali ako se dokaže da ima zaista mislim da treba da preispitamo svoje učešće- rekao je Osmani.

Dodao je kako se nada da nema uplitanja države ali ukoliko se ono dokaže da će biti posljedica.

-Ako se to dokaže, stvarno mislim da bismo trebali preispitati naše učešće u ‘Otvorenom Balkanu-rekao je Osmani.

Podsjećamo, prošle sedmice predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao kako je mnogo onih koji su protiv "Otvorenog Balkana", ali da je Njemačka najveći protivnik.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:17