Policija utvrdila da je Vanja ubijena odmah nakon otmice / - FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI,SCREENSHOT
07/12/2023 u 17:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Makedonija poslala Turskoj zahtjev za izručenje osumnjičenog za otmicu i ubistvo Vanje

Kao moguće prepreke u postupku stručnjaci navode neosnovane izjave političara i uznemiravanje javnosti

Sjeverna Makedonija je zvanično Turskoj poslala zahtijv za izručenje Ljupča Palevskog, osumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje djevojčice i starijeg muškarca.

Originalni dokument je poslat brzom poštom Ministarstvu pravde Turske, a skenirana verzija je takođe poslata Interpolu pošto su svi dokumenti danas prevedeni na turski jezik.

Ministar pravde Sjeverne Makedonije Krenar Loga se nada da će u najkraćem mogućem roku stići pozitivan odgovor i da će Palevski biti isporučen.

- Vjerujem da ćemo po dobijanju našeg zahtijeva direktno kontaktirati ministra pravde iz Republike Turske. Turska je strateški partner Makedonije za mnoga druga važnija pitanja od ovog, vjerujem da ćemo za relativno kratko vrijeme dobiti pozitivan odgovor i osumnjičeni će biti među nama - rekao je ministar pravde Krenar Loga.

Procedura za izručenje nije brza. Profesor krivičnog prava iz Sjeverne Makedonije Gordan Kalajiev je objasnio da se izručenje reguliše s više propisa – bilateralnim međunarodnim ugovorom, konvencijom o ekstradiciji, ali i domaćim zakonodavstvom čiji je postupak komplikovaniji na nekoliko nivoa, prenosi Televizija Telma.

Ekstradicioni pritvor traži tužilac, a odlučuje osnovni sud, na čiju odluku Palevski ima pravo žalbe.

Kao moguće prepreke u postupku Kalajiev navodi neosnovane izjave političara i uznemiravanje javnosti.

 Može se iskoristiti kao argument da je unapred presuđen i da nema uslova za pravično suđenje", rekao je profesor.

Djevojčica Vanja Đorčevska je oteta 27. novembra ispred zgrade u kojoj je živjela u Skoplju. Ubijena je istog dana, a policija je kao motiv navela koristoljublje. Zbog otmice i ubistva je privedeno pet osoba, među kojima je i njen otac, za kojeg se sumnja da je otmičarima dao podatke o kretanju svoje kćerke.

Palevski se sumnjiči i za otmicu i ubistvo penzionisanog frizera iz Velesa Panča Žeževskog (74), čiji auto je korišćen u otmici djevojčice.

Njihova tijela su pronađena zakopana u okolini Skoplja 3. decembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 02:04