/ - UNSPLASH - ILUSTRACIJA JAJA
21/03/2023 u 17:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Makedonija: Vlada zamrzla cijene i ograničila izvoz jaja

Kovačevski je rekao da je u proteklom periodu utvrđeno značajno povećanje cijena pirinča i jaja i napomenuo da su jaja u Sjevernoj Makedoniji najjeftinija u regionu

Vlada Sjeverne Makedonije "zamrzla" je cijene pirinča i kokošijih jaja i obavezala proizvođače jaja da 70 odsto moraju da prodaju na makedonskom tržištu, prenosi N1.

To je na konferenciji za novinare saopštio premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, navodeći da su cijene kokošijih jaja oganičene na nivo od 15. marta i da će te "zamrznute" cijene važiti do 30. aprila.

Istakao je da trgovci imaju obavezu da redovno nabavljaju i prodaju jaja u količinama u kojima su nabavljali u januaru i februaru ove godine.

Kovačevski je rekao da je u proteklom periodu utvrđeno značajno povećanje cijena pirinča i jaja kao posledica kretanja izvoza i uvoza tih proizvoda i napomenuo da su jaja u Sjevernoj Makedoniji najjeftinija u regionu.

-Zbog toga smo pred predstojeće praznike Uskrs i Bajram, kako bi se zaustavio eventualni disbalans i nedostatak kokošijih jaja, obavezali proizvođače da najmanje 70 odsto proizvodnje prodaju na domaćem tržištu, a trgovci da nastave da kupuju uobičajene količine koje su kupovali u januaru i februaru-istakao je Kovačevski.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši je objasnio da je prosječna cijena jaja 15. marta bila 8,5 denara (16,20 dinara), da sada najskuplja mogu da idu do 9,8 denara (18,67), zavisno od veličine i ambalaže.

-Veoma je važno navesti činjenicu da je povećana potražnja za jajima iz naše zemlje. A traže naši susjedi kod kojih su cojene od 14 centi do 20 centi i više. Što znači da, ako se dozvoli puni izvoz, većina će preusmjeriti proizvodnju susjedima-rekao je Bekteši.

Prethodno su odlukama Vlade Sjeverne Makedonije od 16. marta do 31. maja „zamrznute“ cijene nekih mliječnih proizvoda, na nivou za 15, odnosno 10 odsto nižem nego što su bile 1. marta, a od početka ovog mjeseca su ograničene i cijene bijelog i polubijelog hleba na 33 denara (62,88).

Prema srednjem kursu Narodne banke Sjeverne Makedonije jedan euro vrijedi 61,7 denara, a jedan srpski dinar 0,5 denara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 00:43