/ Фото: Том Дубравец, Кропикс
05/08/2021 u 15:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скандалозне поруке сплитског ветерана: Хрвати су српској кобри сатрли главу

Скејо је иначе познат по скандалозним изјавама, а једна од њих је да је Јасеновац болница за тифусаре

Некадашњи ратни командант Девете бојне Хрватских одбрамбених снага (ХОС) Марко Скејо и ове године је на обиљежавању годишњице акције "Олуја" у Kнину узвикивао усташки поздрав "За дом спремни".

Док су представници неколико удружења хрватских ратних ветерана на тргу у Kнину полагали вијенце, сплитски ветеран Скејо је одржао говор у којем је рекао да је “хрватска војска српској кобри сатрала главу”, преноси Н1. 

- Дошли смо да се поклонимо нашим погинулима, њиховим породицама и свима живима. Ми смо у заједништву дошли да се поклонимо и одамо почаст онима који су гинули са свим ознакама хрватским. Kао припадник 9. бојне ХОС-а желим и овдје поздравити све наше погинуле старим хрватским поздравом - рекао је Скејо, а потом три пута узвикнуо “За дом”, док су му окупљени око њега одговарали “Спремни!”.

image
Фото: н1

Он се претходно пожалио да њега и његову групу нису пустили на градски стадион на којем се одржавала средишња прослава.

Скејо је од раније познат по томе што у различитим приликама користи усташки поздрав “За дом спремни”, а једном приликом изјавио је да му је то једнако као поздравити се са “Хваљен Исус и Марија”.

Полиција последње двије године није пријављивала Скеју због узвикивања “За дом спремни”.

Ко је Марко Скејо? 

Скејо је велики обожаваоц Анта Павелића, Јасеновац сматра болницом за тифусаре, а једну од својих компанија је назвао "За дом". 

Скејо такође пажњу привлачи и својим специфичним брковима, а иначе је власник каменолома.

image
FOTO: RONALD GORšIć, CROPIX

Иако у јавним иступима констатно истиче домољубље, а свакога ко није љубитељ НДХ и Павелића, Скејо одбацује као "мрзитеља" Хрватске.

За Павелића је тако раније рекао да је био "највећи син хрватског народа који је у датим околностима чинио најбоље што је могао за хрватску државу".

- Нажалост, историја нам је искривљена. Зна се да је пишу побједници, а не поражени. А нама Хрватима увијек су неки други писали нашу историју- рекао је Скејо 2011. године. 

Скандалозна је и његова изјава о логору Јасеновац.

- Јасеновац и Стара Градишка су биле болнице отвореног типа у којима су страдали само доказани непријатељи хрватске државе и најтежи болесници - говорио је Скејо. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:40