Zgrada Sobranja / - N1
10/02/2024 u 12:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skoplje: Smijenjeni ministri iz Alijanse za Albance

Medžiti i Aliju su smijenjeni kasno sinoć poslije cjelodnevne rasprave na predlog predsjednika prelazne Vlade Talata Džaferija

Parlament Sjeverne Makedonije razriješio je većinom glasova dva ministra iz Alijanse za Albance, ministra zdravlja Fatmira Medžitija i informacionog društva i administracije Azira Alijua.

Za smjenu ministra te manje albanske partije glasala su 62 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta, a nisu prisustvovali poslanici najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE.

Medžiti i Aliju su smijenjeni kasno sinoć poslije cjelodnevne rasprave na predlog predsjednika prelazne Vlade Sjeverne Makedonije Talata Džaferija.

Obrazlažući predlog za razrješenje Džaferi je, na početku sjednice, rekao da po zakonu ne mogu da postoje dvije opozicione partije u prelaznoj vladi i da je to glavni razlog zašto je predložio razrješenje.

- Ova dva ministra su se izjasnila da će podržati status predsjednika stranke, da će djelovati kao opozicija, a po zakonu u Vladi ne mogu biti dva opoziciona subjekta i to je glavni razlog zbog kojeg je predloženo razrješenje - rekao je Džaferi.

Predlog Džaferija uslijedio je 8. februara nakon sukoba dva lidera Alijanse za Albance, predsjednika te partije Arbena Taravarija predsjednika Centralnog predsjedništva Zijadina Sele oko načina nastupanja na predstojećim izborima, odnosno da li ići u koaliciji sa partijama albanske opozicije ili samostalno.

Dva ministra čiju je smjenu poredložio Džaferi stala su na stranu predsjednika Alijanse Taravarija koji je za izlazak u koaliciji sa partijama albanske opozicije, dok je treći, ministar pravde Krenar Loga, podržao predsjednik Centralnog predsjedništva i bivšeg predsjednika stranke Selu, koji se zalaže se za samostalan nastup na izborima.

Prethodno je Kadrovska komisija Alijanse za Albance od Džaferija zatražila smjenu Medžitija i Alijua i predložila da njihova mjesta dođu Ilir Demiri i Naim Bajrami.

O predlogu premijera da za nove ministra pravde i informacionog društva i administracije Sobranje će raspravljati u ponedjeljak.

Predsjednik prelazne vlade Sjeverne Makedonije za sprovođenje izbora Talat Džaferi (DUI) je 29. januara preuzeo premijersku funkciju u koalicionoj vladi SDSM DUI od svog prethodnika, Dimitra Kovačevskog, lidera SDSM.

U Sjevernoj Makedoniji se 100 dana pred parlamentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamjenika ministara – za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamentarnih stranaka, biti održani 8. maja, u srijedu, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije biće održan u srijedu 24. aprila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:30