/ - SKRINšOT: KOSOVO ONLINE KOSOVO
02/06/2023 u 20:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skupština Kosova raspravlja o tenzijama na severu i odnosu sa saveznicima

Premijer Kosova Albin Kurti je obraćajući se poslanicima rekao da odluka da novi gradonačelnici uđu u opštinske zgrade na sjeveru zemlje u pratnji policije nije bila iz političkih razloga

Na zahtjev opozicije u Skupštini Kosova u toku je prlamentarna debata o situaciji nakon posljednjih tenzija koje su se dogodile u opštinama na sjeveru Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako prenose agencije, premijer Kosova Albin Kurti je obraćajući se poslanicima rekao da odluka da novi gradonačelnici uđu u opštinske zgrade na sjeveru zemlje u pratnji policije nije bila iz političkih, već bezbjedonosnih razloga.

-U ovom trenutku moram da istaknem da je praćenje novih predsjednika snagama bezbjednosti ocjena bezbjednosnih institucija, koje procjenjuju stepen opasnosti, tako da to nije politička odluka, već se ja kao premijer podržavam toga. I tada, i danas. Oni su tačno procijenili i narednih dana se pokazalo da su ispravno procijenili- rekao je Kurti.

Kurti je kazao da su mnogi prisustvo policije nazvali nasilnim ulaskom u opštinske zgradu, ali nema potrebe da se to tako naziva jer ta zgrada pripada Kosovu.

Predsjednik opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi je kritikovao Kurtija zbog preduzimanja akcija na sjeveru, bez koordinacije sa međunarodnim partnerima. I predsjednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku je naglasio da Kosovo ne može da ostvari svoja prava bez koordinacije sa svojim zapadnim saveznicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 08:36