/ - РТС
25/11/2022 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slovenci će na referendumu odlučiti o javnoj televiziji

Na nedeljnom referendumu naći će se predlozi zakona o RTVS-u

Članovi Koordinacije novinarskih sindikata Radiotelevizije Slovenije (RTVS) upozorili su danas na zabrinjavajuću situaciju u toj medijskoj kući i pozvali na raspisivanje referenduma o izmjenama i dopunama zakona o RTVS.

Govoreći o situaciji na RTVS, gdje štrajk novinara traje već pola godine, učesnici su istakli da se situacija pogoršala jer su prije godinu dana prvi put ukazali na nepromišljene intervencije u informativnom programu i najavili štrajk prije 180 dana. Istaknuto je da je postojeći zakon iz 2005. godine "loš, štetan i zastario" i da su neophodne njegove izmjene.

Generalna sekretarka Sindikata novinara Slovenije Mojca Zabukovec podsjetila je da štrajkači ni posle 180 dana nisu postigli dogovor o štrajku i da rukovodstvo RTVS nastavlja da uništava autonomiju te medijske kuće.

Predstavnici zaposlenih pozvali su na referendum navodeći da je sedmično izjašnjavanje krajnje vrijeme da se javni mediji vrate javnosti, zajednici i mladima.

Izmjenama Zakona o RTVS, o čijem će stupanja na snagu glasači odlučivati na referendumu u nedelju, mijenja se, između ostalog, način upravljanja javnom radio-televizijom.

S tim u vezi, ističu se principi depolitizacije, pluralizma, trećinskog saopredeljenja radnika i profesionalne finansijske kontrole.

Janša je kritikovan zbog pritiska na medije

Nova slovenačka vlada i Ministarstvo kulture, najavljujući izmjene zakona početkom ljeta, istakli su da je cilj ovih izmjena da se obezbijede potpuna institucionalna i programska autonomija ove medijske kuće, novinarska autonomija i uređivačka nezavisnost. Izmjenama zakona bi se političke stranke isključile iz imenovanja organa upravljanja RTV Slovenije u cilju depolitizacije najvećih javnih glasila, naveli su predlagači.

Državna skupština usvojila je amandman o RTVS u julu, ali je zahtjev opozicione Slovenačke demokratske stranke za raspisivanje zakonodavnog referenduma spriječio njegovu implementaciju.

Tokom mandata bivšeg premijera Janeza Janše često su isticani politički pritisci na medije i politički uticaj na njihovo funkcionisanje, pa se bivši premijer našao na udaru evropskih kritičara zbog ograničavanja slobode medija.

Na referendumu u nedelju biće predlozi zakona o RTVS, o vladi i o dugotrajnoj njezi. Predlozi imaju podršku birača, pokazalo je istraživanje koje je za Mladinu sprovela agencija Ninamedija, a prenosi slovenačka agencija STA, navodeći da je 57 odsto ispitanika reklo da će sigurno ili vjerovatno izaći na referendum.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:56