/ Јанез Јанша
16/02/2022 u 22:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словенија: Јанша најавио попуштање антиковид-мјера

Ревизију до сада важећих мјера епидемиолози предлажу јер омикрон варијанта није донијела изразитије проблеме у болничком систему

Премијер Словеније Јанез Јанша потврдио је објавом на Твитеру да ће се његова влада одлучити за ублажавање противепидемијских мјера, сљедећи препоруке епидемиолога који сматрају да је епидемија у опадању.

- Идућих дана и недјеља биће... укинута или ублажена већина рестрикција - навео је Јанша, пренијела је агенција ХИНА, јављају медији.

Словеначки епидемиолози и други здравствени стручњаци предложили су у уторак Влади да укине или ублажи неке мјере, првенствено оне код којих је ризик преноса вируса због кратког контакта мали, и оцјењују да треба почети с преласком на почетак "новог нормалног".

Они предлажу укидање ковид потврда за улазак у банке, поште, трговине и јединице државне управе, као и олакшавање рада угоститеља и наставе у школама, гдје се сада обављају редовна тестирања ученика који у разреду морају бити с маскама.

Ревизију до сада важећих мјера епидемиолози предлажу јер омикрон варијанта, упркос брзом ширењу, није донијела изразитије проблеме у болничком систему, па предлажу да се мјере ублаже, а повећа заштита за посебно рањиве групе.

Побољшање епидемиолошке ситуације иде на руку коалиционој влади Словеније, коју 24. априла очекују парламентарни избори, а њено наводно лоше управљање епидемијом и неприлагођеност мјера стварним епидемиолошким приликама до сада су били мета главних критика из опозиције.

Изгледе Владе на изборима могла би повећати и недавна одлука о ванредном усклађивању пензија и једнократним додацима за поскупљења енергената у облику бонова од 150 еура који ће се исплатити 15. априла, у недјељи пред излазак на биралишта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:24