Кристијан Шмит / - ФБ
06/09/2021 u 06:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шмит: Хрвати недовољно заступљени у институциjама БиХ

Хрватима се мора дати могућност да се осjећаjу заступљенима, а не да све заврши рецимо неким обликом боjкота избора, додао је Шмит

Високи представник међународне заjеднице у Босни и Херцеговини Кристиjан Шмит указао jе на недовољну заступљеност Хрвата у институциjама Босне и Херцеговине и истакао потребу промjене изборног закона у тоj земљи.

Шмит jе рекао да се хрватски дио становништва БиХ осjећа недовољно представљеним у "компликованим државним структурама", преноси агенциjа Хина, јавља портал РТЦГ.

"Хрватски представник у Предсjедништву БиХ jе Жељко Комшић, али њега су више бирали Бошњаци него Хрвати. Колико jе систем компликован показуjе и чињеница да jе представник Хрвата Драган Човић изгубио у сучељавању са Комшићем“, рекао jе Шмит на скупу у организациjи Немачко-атлантског друштва.

Шмит, коjи jе 1. августа преузео функциjу високог представника у БиХ, указао jе и на потребу промjене изборног закона у тоj земљи.

"Хрватима се мора дати могућност да се осjећаjу заступљенима, а не да све заврши рецимо неким обликом боjкота избора. Сада се поставља питање како организовати изборно право тако да се држава не подиjели на три ентитета. Када би се то догодило, териториjални интегритет БиХ био би снажно доведен у питање“, казао jе Шмит.

Он jе указао и на проблем снажног исељавања из БиХ, наводећи да jе тиме наjвише погођен хрватски дио становништва.

"Нажалост, морамо да закључимо да удио Хрвата од 15 до 17 одсто у броjу становника у Босни и Херцеговини већ одавно не одговара стварности", навео jе Шмит.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:25