Парламент БиХ / -фото: Кликс
25/12/2021 u 07:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шмит писао посланицима РС да пониште одлуку о надлежностима: "Игра" на карту њемачког покајања геноцида

Овако формулисане Шмитове поруке двоструко су навлачење на "танак лед". Прво, у њима се крије покушај поређења злочина у БиХ и наводног геноцида у Сребреници, са монструозним нацистичким инжењерингом истребљења Јевреја, Срба и осталих Словена, Рома... Друго, Шмит непослушним лидерима у РС намеће међународну заједницу као ментора

У покушају да одобровољи политичаре из Бањалуке да се врате у заједничке институције Босне и Херцеговине и пониште одлуку о враћању надлежности Републици Српској, нелегални високи представник Кристијан Шмит заиграо је и на карту њемачког покајања за геноцид који су починили током Другог свјетског рата.

Тако је Шмит у писму које је 9. децембра послао посланицима Парламента БиХ, као аргумент зашто треба да донесу закон о забрани говора мржње, негирање сваког геноцида и величање осуђених ратних злочинаца, између осталог, навео и следеће:

- Дозволите ми да кажем нешто о свом личном искуству: као Њемац из генерације која је одрасла послије Другог свјетског рата и као неко ко је имао могућност - и још осјећа одговорност - да ради на помирењу на различитим мјестима, знам колико је тешко постићи овај циљ. Моји сународници су имали битну помоћ међународне заједнице приликом суочавања са прошлошћу - написао је Шмит.

Овако формулисане Шмитове поруке, према неким тумачењима, двоструко су навлачење на "танак лед". Прво, у њима се крије покушај поређења злочина у БиХ и наводног геноцида у Сребреници, са монструозним нацистичким инжењерингом истребљења Јевреја, Срба и осталих Словена, Рома... Друго, Шмит прије свега непослушним лидерима у РС намеће међународну заједницу као ментора, и то увијену у обланду пароле - "кад смо то могли да прихватимо ми Њемци, што не бисте и ви".

У писму Шмит поручује да је спреман да повуче спорни Инцков закон о забрани негирања геноцида, а који је и довео до актуелне кризе у БиХ, уколико га парламентарци БиХ послушају и донесу свој пропис који би третирао ово питање.

Покушао је и да оправда скандалозни наметнути закон бившег високог представника, па је тако навео да се он искључиво односи на појединце који су чинили ратне злочине, а не на народне или етничке групе у цјелини. Такође, Шмит је поручио да закон не прави разлику на основу етничке припадности жртава, нити прави разлике између етничке припадности починилаца.

- Сваки нови закон који ће регулисати ово питање, треба да садржи ове концепте - сматра Шмит.

Независни по мјери ОХР

Шмит је почетком децембра послао још једно писмо парламентарцима БиХ у којем је од њих тражио да им међу приоритетима буде рјешавање питање државне и војне имовине. Поручио им је да треба да "преузму одговорност и усвоје законе на државном нивоу који ће регулисати ову област". Затражио је и оснивање радне групе, у којој би, поред парламентараца и представника релевантних институција на државном и ентитетском нивоу, били и домаћи и међународни независни стручњаци, укључујући представнике Европске уније. А листу тих "независних стручњака" доставиће им управо Шмит, односно Канцеларија високог представника (ОХР).

Рекао је и да негирање добро документованих и утврђених чињеница о ратним догађајима, укључујући геноциде, "спречава друштва да се носе са колективном прошлошћу, представља наставак злостављања жртава и угрожава напоре који се предузимају у циљу постизања помирења и трајног мира", као и да ова питања не би требало да буду политизована.

Он је позвао парламентарну скупштину БиХ да се бави рјешавањем ширег питања помирења и успостави институционализовани процес помирења, и најавио да ће посланицима ускоро послати посебно писмо на ову тему.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:18