Олаф Шолц / - Принтскрин
12/04/2022 u 09:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шолц: Интеграција Западног Балкана у ЕУ је веома важна

Њена реализација је један од највећих задатака Уније, рекао је Шолц послије састанка са албанским премијером

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је интеграција Западног Балкана у Европску унију (ЕУ) веома важна, а њена реализација је један од највећих задатака уније, преноси Анадоли агенција (АА).

Шолц је након састанка с премијером Албаније Едијем Рамом у Берлину истакао да државе западног Балкана имају стратешки значај за Њемачку, те да су важне и за стабилност региона и цијеле Европе. Рекао је да се Њемачка залаже за што скорији почетак преговора о чланству у ЕУ са Албанијом и Сјеверном Македонијом, што сматра "заједничким интересом".

Напомињући да све државе западног Балкана имају користи од регионалне сарадње, Шолц је казао да ће оживјети Берлински процес. Додао је да Албанија игра конструктивну улогу на међународном нивоу и подржава заједничку сигурносну и вањску политику ЕУ.

Берлински процес је дипломатска иницијатива коју је 2014. године покренула тадашња њемачка канцеларка Ангела Меркел, с циљем да се подржи мирна, стабилна и демократска будућност западног Балкана и да се унаприједе регионална сарадња и еуроинтеграције регије.

У оквиру Берлинског процеса, до сада је одржано шест самита, у Берлину (2014. године), Бечу (2015), Паризу (2016), Трсту (2017), Лондону (2018) и Познану (2019).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:22