/ - SHUTTERSTOCK
19/09/2023 u 19:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šole pozvao na angažovanje u dijalogu Kosova i Srbije

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Šole i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarali su u Njujorku sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani

Za stabilnost regiona i integraciju ka Evropskoj uniji (EU) potrebna je deeskalacija situacije na Kosovu i hitno angažovanje u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kazao je viši savjetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Šole i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarali su u Njujorku sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

- Dobar razgovor sa Osmani o zajedničkoj posvećenosti evroatlantskoj budućnosti Kosova, o potrebi deeskalacije situacije i hitnom angažovanju u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kojim posreduje EU – što je ključno za regionalnu stabilnost i integraciju ka EU-  napisao je Šole na društvenoj mreži X.

Osmani je istakla da je značajan principijelan pristup punoj i uravnoteženoj primjeni dogovora postignutih u okviru dijaloga.

- Uloga SAD-a je ključna za uspješno okončanje procesa, utirući put za međusobno priznanje- napisala je Osmani na društvenoj mreži X.

Sastanak Osmani i visokih američkih zvaničnika uslijedio je sedam dana nakon posljednje runde dijaloga na visokom političkom nivou između Kosova i Srbije.

Taj sastanak je završen bez rezultata, a EU je saopštila da premijer Kosova Aljbin Kurti nije bio spreman za napredak, za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prihvatio njihov predlog za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:07