/ - DELFINI, UNSPLASH ILUSTRACIJA
11/08/2023 u 12:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Split: Kod Šolte pronađen uginuli delfin s dvije rane na tijelu

Policijski službenici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja

Splitska policija primila je dojavu da je u blizini Šolte u moru pronađen uginuli delfin koji je imao dvije rane na tijelu koje, prema zagrebačkom stručnjaku za te omiljene sisare, mogu upućivati na to da je životinja ubijena, ali i ne moraju.

​Jerko Kurevija iz splitske policije je​ Hini potvrdio da su sinoć oko 19.30 sati prim​ili dojav​u da se u blizini Šolte, u moru nalazi leš delfina za kojeg se sumnja da je usmrćen iz vatrenog oružja, prenosi N1.

Rekao je da policijski službenici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja.

​Međutim, prof. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu​ napominje da se ta ustanova više od 30 godina bavi pregledom leševa delfina.

Dojavu o tom uginulom delfinu kod Šolte je dobio preko službe 112, obaviješten je i da se delfin u petak ujutro nasukao u Stomorskoj.

- Da je nama ta lešina došla na Veterinarski fakultet uradili bismo obdukciju i tačno znali od čega je uginula. Moglo bi biti da je ustrijeljena, ali i ne mora. Teško je ovako govoriti, ali takve rane nastaju i kada nije životinja ustrijeljena, objašnjava Gomerčić.

Napominje da su od pre par godina takvi slučajevi u nadležnosti lokalne uprave koja bi trebalo da ukloni konkretno tog delfina.

Odvozom uginulih životinja uglavnom se bavi Agroproteinka koja sklapa posao sa lokalnim zajednicama. Šta će biti u slučaju uginulog delfina na Šolti još se ne zna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:39