Kfor, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
26/05/2023 u 12:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbi otišli u Beograd, Albanci zauzimaju institucije

Novoizabrani gradonačelnici opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletvu 25. maja, čime su preuzeli lokalnu vlast u ove tri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova

Određen broj građana s Kosova srpske nacionalnosti krenuo je jutros autobusima ka  Beogradu kako bi podržali skup koji organizuje SNS na čijem je čelu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pišu Beogradski mediji.

U isto vrijeme mediji izvještavaju da su se na sjeveru Kosova oglasile sirene za uzbunu. U Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku na Kosovu u petak oko podneva oglasile su se sirene, dok je ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu došlo i do okupljanja građana, piše portal Radio Slobodna Evropa.

Ispred opštine u Zvečanu prisutna je Policija Kosova koja još nije saopštila o čemu je zapravo riječ.

Bivši odbornik u Skupštini opštine Zubin Potok ispred Građanske inicijative "Za Zubin Potok" Milija Biševac potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se građani okupljaju ispred zgrade opštine sa uvjerenjem "da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zećiri (Zeqiri) pokušava da uđe u objekat".

-Tu su džipovi za koje se vjeruje da je unutra on (gradonačelnik) i da pokušava da uđe u zgradu opštine-rekao je Biševac.

Zećiri nije bio dostupan za potvrdu ove informacije.

Biševac je potvrdio da su uključene i sirene za opasnost te da se na terenu oko zgrade opštine nalaze pripadnici Policije Kosova i EULEX-a (Misija za vladavinu prava EU).

-Narod je okupljen tu i čekaćemo da vidimo šta će biti- dodao je on.

Iz EULEX-a još nisu potvrdili zašto su prisutni kod opštine u Zubinom Potoku.

Novoizabrani gradonačelnici opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletvu 25. maja, čime su preuzeli lokalnu vlast u ove tri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Oni su dužnost preuzeli u javnim objektima jer se u zgradama opštine nalaze Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Jedino u Sjevernoj Mitrovici je zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atić (Atiq) iz Samoopredeljenja 19. maja stupio na dužnost.

Lokalni izbori na sjeveru Kosova su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:15