Srbima sa Kosova nisu ukinute vize za EU / Instagram: buducnostsrbijeav
20/04/2023 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbima sa Kosova nisu ukinute vize za EU

Od 1. januara sljedeće godine građani Kosova moći će da putuju u EU bez viza. Tu odluku donio je Evropski parlament

Srbi sa Kosova i Metohije koji imaju pasoš Republike Srbije i dalje će morati da podnose zahtjeve za vizu ako putuju u zemlje Evropske unije, prenijeli su srpski mediji.

Iako je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nedavno izjavio da vjeruje da će se naći nekakvo rješenje do kraja godine, u EU se na tu temu još nisu izjašnjavali.

Od 1. januara sljedeće godine građani Kosova moći će da putuju u EU bez viza. Tu odluku donio je Evropski parlament.

Ipak, vizna liberalizacija će važiti samo za one koji posjeduju prištinski pasoš, dok će oni koji imaju samo srpsku putnu ispravu i dalje morati da podnose zahtjeve za vize.

Većina Srba sa KiM i dalje posjeduje samo srpski pasoš, koji izdaje Koordinaciona uprava MUPa u Beogradu.

U slučaju da putuju u zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova zahtjev za vizu podnose u Beogradu, a ako putuju u države koje su priznale kosovsku nezavisnost, vizu traže u Prištini, Skoplju ili Tirani.

Ovo za njih nije novina, jer, iako su imali srpski pasoš, nikad nisu mogli da putuju u EU bez viza.

Kada je Srbiji 2009. godine odobrena vizna liberalizacija, ta odluka se nije odnosila na građane koji su imaju prebivalište na KiM.

Evropska unija je tada kao obrazloženje za izuzimanje iz bezviznog režima pasoša Srba sa prebivalištem na Kosovu, navela opasnost od ilegalne migracije i nemogućnost da Srbija može da garantuje tačnost podataka u njima.

Međutim, Vučić je rekao da ukidanje viza za vlasnike srpskih pasoša na KiM nije odobreno "zbog njihove želje da pokažu da je Kosovo suverena država".

- To pitanje smo postavljali od početka i nikada nam to nisu dali. Ali sada u okviru dijaloga već na prvoj sesiji baš to pitanje smo pomenuli kada su oni počeli da govore o viznoj liberalizaciji. Mislim da je gotovo nemoguće da isključe Srbe sa KiM, a koji ne žele da budu nečiji tuđi državljani, tako da ćemo nekakva rješenja da tražimo i vjerujem da ćemo uspeti da ih nađemo - rekao je Vučić.

On je rekao da ne misli da će to biti sjutra, ali vjeruje da će do kraja godine uspjeti da se pronađe nekakvo rješenje.

U ovom trenutku Srbi sa Kosova koji ne žele da čekaju u redu za vize, imaju dva načina da to izbjegnu ili da prijave prebivalište u centralnoj Srbiji ili da prihvate prištinski pasoš.

A dok se ne pronađe rješenje, Srbi sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, sa svojim srpskim pasošima, mogu u Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, a u ljetnjoj sezoni i u Tursku, ali ne sa prištinskog aerodroma, jer ni privremene prištinske institucije ne priznaju taj pasoš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:12