Фото: Dan žalosti u Srebrenici / - Фото: Архива
08/07/2022 u 19:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srpski ministri protiv proglašenja 11. jula za Dan žalosti u BiH

Ministari Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić u Vladi BiH ne podržavaju proglašenje Dana žalosti zbog Srebrenice

Srpski ministri u Savjetu ministara BiH su glasali protiv odluke da se 11. jul proglasi Danom žalosti na teritoriji cele BiH. Protiv su glasali predsedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i ministri Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić, navodi RTRS.

Iz Savjeta ministara kratko je saopšteno da na vanrednoj telefonskoj sjednici nije postignut konsenzus da se 11. juli proglasi Danom žalosti na teritoriji cele BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da su srpski ministri na ovaj način „potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici“.

Ona je zatražila ostavku Tegeltije, Košarca i Mitrovića (SNSD), kao i Lučiča (DNS), zbog, kako je navela, kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, kao i onemogućavanja Saveta ministara BiH da donese odluku o „izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici“.

„Na ovaj način, ne samo da je sprečeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obeleži Dan sjećanja u cijeloj državi, već su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici. Ovo je duboko nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vređaju žrtve genocida, kao i daje podrška onima koji su počinili genocid“, zaključila je Turković.

U ponedjeljak 11. jula u Potočarima će biti obiljeležena 27. godišnjica od zločina u Srebrenici, prvog slučaja sa prostora bivše Jugolsavije koji je Međunarodni sud u Hagu presudio kao genocid.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:01