/ - FOTO YOUTUBE APLIKACIJA
06/02/2022 u 22:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта је Sky апликација, коју користе криминалне групе

Приступ кориштењу ове апликације плаћа се, и то у зависности од тога колико дуго ће се користити - три мјесеца, пола године или годину, а цијене лиценце крећу се од 600 до 2.200 еура

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, казао је прошле седмице да је више од 2.000 грађана користило апликацију Sky, која је позната по томе да је користе организиране криминалне групе.

Дешифрирање ове апликације помогло је бх. полицијским агенцијама и тужилаштвима да разоткрију дјеловање опасних криминалаца у БиХ и региону, што је резултирало бројним акцијама и хапшењима. За два мјесеца проведене су три полицијске акције и ухапшено више од 60 особа, пише Аваз.

Шта је апликација Sky и како се користи? Како су утврдили стручњаци, Sky Ecc не може се инсталирати на било који телефон, већ само на одређене - iPhone, BlackBerry и Google Pixel моделе, пише Б92.

- Апликацију Sky Ecc најчешће користе криминалци и мафијаши широм свијета. Особе из криминогених сфера вјерују да помоћу ње несметано могу да шаљу поруке у вези са својим активностима, без ризика да ће завршити иза решетака. Прича се и да се путем ње дописују бизнисмени како би договарали послове - рекао је за србијанске медије др. Милош Јовановић, IT стручњак и предсједник OpenLink Grupe.

Приступ кориштењу ове апликације плаћа се, и то у зависности од тога колико дуго ће се користити - три мјесеца, пола године или годину, а цијене лиценце крећу се од 600 до 2.200 еура.

- Изабере се SIM картица и купи се њихов уређај који је модификован како би могао да испоштује њихове захтјеве сигурности и приступи затвореној Sky мрежи. Када добијете уређај, SIM и лиценцу, апликација се инсталира путем туторијала који стигне уз лиценцу - појаснио је др. Јовановић.

Додао је да инсталација траје 5-10 минута и то је то - апликација је спремна за кориштење. Лиценцу је потребно обнављати и сваки пут се плаћа иста тарифа у зависности од дужине коју корисник изабере.

Поента Sky Ecc платформе је у томе што је она прављена управо тако да пружа максималну приватност и сигурност својим корисницима - има енкрипцију толико јаку да чак и произвођачи тврде да не могу декриптирати поруке.

Чак и да се неко докопа телефона на ком се налази Sky Ecc, тешко да би могао приступити подацима на њој. Главни разлог за то је што се не налази на екрану, већ јој је могуће приступити једино укуцавањем одређене лозинке. Ко не зна лозинку, не може јој ни приступити.

У свету технологије ријетко када се нешто може са сигурношћу рећи, па је то и овдје случај. Иако је тачно да конвенционална средства дескрипције не могу пробити заштиту Sky Ecc платформе, то не значи да није немогуће.

На званичној интернет-страници Sky Ecc платформе дат је приказ неких од најзанимљивијих опција које нуди, што је најбољи начин да видимо колико је посвећена приватности и сигурности корисника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:52