Небојша Стефановић / - Танјуг
16/09/2021 u 17:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стефановић: Војни рок је реална потреба Војске Србије

Додао је да је Генералштаб дао своје мишљење о томе

Министар одбране Србије Небојша Стефановић оцијенио је да је увођење обавезног војног рока у Србији реална потреба војске, али да не може да каже да ће одлука о томе бити донијета ове године зато што, како наводи, има много аспеката на које мора да се рачуна.

Стефановић је навео да је намјера да се почне озбиљна расправа о томе како одлука о обавезном служењу војног рока не би била паушално донијета, те додао да Министарство одбране припрема нормативна, законска ријешења и подзаконске акте.

Додао је да је Генералштаб дао своје мишљење о томе, због чега сматрају да им је потребно увођење редовног служења војног рока.

 - Поред мог опредјељења да мислим да је то заиста важно и потребно, то јесте и реална потреба војске. Нама треба још војника и драго ми је да видим повећање броја војника на добровољном служењу војног рока, али наравно да још увијек није довољно", рекао је Стефановић.

Додао је да се ради на повећању њиховог стандарда, као и да се размишља о различитим моделима служења редовног војног рока.

 - Хоћемо да када донесемо одлуку, спреман сам да станем иза тога као министар одбране, да то буде одлука коју ћемо детаљно да образложимо и покажемо шта су модели и квалитет који ће млади људи који дођу да служе војни рок добити и напустити војску са тим, а неки можда остати да раде и даље у војсци - рекао је Стефановић и додао:

 - Не желим да они доживљавају да долазе у војску да би очистили ово парче писте или косили траву. Нама они требају у војсци да би научили војничку вјештину и да би наша војска имала војнике на које може да рачуна и да смо спремни да бранимо своју земљу у случају да то буде потребно - додао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:06