/ FOTO - SHUTTERSTOCK
27/02/2023 u 10:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stejt department: Predlog EU prilika za građane Kosova i Srbije da unaprede sigurnost

Citirajući Evropsku uniju, iz SAD je saopšteno da će prihvatanje sporazuma ‘ubrzati napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU

Stejt department je saopštio da predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa predstavlja priliku za građane Kosova i Srbije da povećaju bezbJednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, prenosi RSE.

Citirajući Evropsku uniju, iz SAD je saopšteno da će prihvatanje sporazuma 'ubrzati napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU.

- Prihvatanje ovog sporazuma će pomoći u unapređenju naših ključnih ciljeva za region Zapadnog Balkana, uključujući donošenje mira, stabilnosti i prosperiteta svim narodima u regionu- rekao je portparol Stejt departmenta za RSE.

Kako navodi taj medij, susret predsJednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija je najvažniji trenutak u procesu normalizacije odnosa u poslednjih deset godina.

Od lidera se očekuje da na sastanku, 27. februara, potvrde pred posrednicima Evropske unije da prihvataju evropski plan. Iz Sejt departmenta su naveli i da u potpunosti podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija.

- Važno je da obe strane iskoriste ove razgovore da pokažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona. Kroz dijalog, Srbija i Kosovo treba da postignu sveobuhvatan sporazum. Naše očekivanje je da dvojica lidera pristupe ovim sastancima sa konstruktivnim duhom potrebnim da se krene napred sa predlogom- dodaju iz Stejt departmenta.

Takozvani francusko-njemački plan koji podržava i SAD za sada nije dostupan javnosti. Strane su ga dobile u jesen prošle godine. Evropski zvaničnici su najavili da će ga objaviti ako strane potvrde da ga prihvataju.

Radio Slobodna Evropa je u decembru prošle godine objavila sadržaj plana, za koji razni diplomatski izvori tvrde da je najvjerodostojnija verzija koja je do tog trenutka objavljena u medijima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:58