Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
15/12/2023 u 07:54 h
DAN PortalDAN Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stejt department: Rusija uticala na povećanje tenzija na sjeveru Kosova

Dodaje se da su snage KFOR predvođene NATO i Misija EU za vladavinu prava nastavile da sarađuju sa Kosovskom policijom na promovisanju bezbjednog okruženja i jačanju vladavine prava

Rusija je uticala na povećanje tenzija u sjevernom dijelu Kosova, piše u periodičnom izvještaju o terorizmu američkog Stejt departmenta, u dijelu u kojem se govori o Kosovu, prenosi N1.rs.

- Politička nestabilnost i bezbjednosna pitanja ograničili su sposobnost Vlade Kosova da proširi svoja ovlašćenja na sjeveru - istaknuto je u tom izvještaju.

Ovi aspekti se pominju uz opasnosti koju terorističke organizacije predstavljaju za građane Kosova.

- Građani Kosova, unutar i van zemlje, potencijalne su mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija etnonacionalističke ili vjerske političke orijentacije. Pored toga, bezbjednosna pitanja i politička nestabilnost na sjeveru Kosova nastavili su da ograničavaju sposobnost Vlade Kosova da potvrdi svoj autoritet u tom regionu - piše u izvještaju.

Dodaje se da su snage KFOR predvođene NATO i Misija EU za vladavinu prava nastavile da sarađuju sa Kosovskom policijom na promovisanju bezbjednog okruženja i jačanju vladavine prava.

U izvještaju su zaključili da su međuetničke tenzije na Kosovu takođe posljedica uticaja Rusije.

- Od napada Rusije na Ukrajinu Ambasada (SAD) u Prištini je primijetila porast ruskih dezinformacija i ocijenila da je to sveprisutniji pokretač nasilnog ekstremističkog razmišljanja i međuetničke polarizacije, koji doprinosi međuetničkim tenzijama na sjeveru Kosova - piše u ovom dokumentu.

U izvještaju se pominju i prošlogodišnji incidenti koje je Vlada Kosova okvalifikovala kao terorističke.

- Vlada Kosova je u aprilu proglasila oružane napade na policajce na sjeveru Kosova terorističkim aktima. Kosovski tužioci su ove incidente klasifikovali kao terorističke akte i djela protiv ustavnog poretka - piše u izveštaju.

U izvještaju je analiziran i pravni okvir, za koji je ocijenjeno da generalno omogućava krivično gonjenje i zatvaranje lica osumnjičenih za podršku terorističkim aktivnostima ili učešće u stranim ratovima, međutim niske kazne, uslovni otpust i neorganizovan nadzor poslije puštanja na slobodu – predstavljaju bezbjednosne prijetnje, naveo je američki Stejt department.

Što se tiče borbe protiv nasilnog ekstremizma, prema tom izvještaju, Kosovu trenutno nedostaje sveobuhvatna strategija za rješavanje novih prijetnji u vezi sa terorizmom. Iako se suočava sa mnogim povratnicima iz ratnih zona, u izvještaju se kaže da Kosovo funkcioniše sa zastarjelom strategijom i akcionim planom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 18:01