/ foto ilustracija
21/06/2022 u 20:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стиже период јаких земљотреса: Kвалитетна градња добра заштита од потреса

Регионални сеизмолози поручују да је Балкан ушао у период од десетак година у којем се очекују јаки земљотреси

Регионални сеизмолози поручују да је Балкан ушао у период од десетак година у којем се очекују јаки земљотреси. Колико смо безбиједни у својим становима? Са два земљотреса код Петриње и у Албанији, балканске земље полако су ушле у период јаких потреса.

БиХ је сеизмички релативно јако активно подручје и сваке године се деси између 70 и стотину земљотреса. Годишње буде десетак потреса који могу изазвати осетљиво подрхтавање тла или нанети материјалну штету на грађевинским објектима.

У најактивнија подручја спадају источна и западна Херцеговина, централна Босна, те подручје око Бањалуке, пише Српскаинфо.

Крај 2020. обележио је земљотрес у Хрватској, магнитуде 6,3, који је велику штету направио и у четири општине у Српској: Костајници, Новом Граду, Козарској Дубици и Приједору, преноси Блиц.

Овог априла херцеговачке општине погодио је земљотрес јачине 5,8 степени по Рихтеру, након чега је уследио велики број потреса слабијег интензитета.

Само у току 24 часа након овог земљотреса било је преко стотину слабијих накнадних удара. Свако пето домаћинство у Љубињу и Берковићима претрило је штету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:18