/ -FOTO: ARHIVA
22/01/2023 u 21:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stravični zločin nad Srbima u Maslenici pune tri decenije bez osude

Među žrtvama su i 34 žene, prosječne starosti 57 godina i troje djece mlađe od 12 godina

U napadu hrvatskih oružanih snaga na južne djelove Republike Srpske Krajine na današnji dan prije 30 godina poginulo je i nestalo 346 Srba, od čega 55 civila, a njih 10.000 je protjerano, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar „Veritas”

Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993. godine izvršile agresiju, pod kodnim nazivom „Maslenica”, na južne djelove Republike Srpske Krajine (RSK), a do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

Agresija je, kako navodi predsjednik „Veritasa” Savo Štrbac, izvršena u toku realizacije „Vensovog plana”, kojim je godinu dana ranije RSK stavljena pod zaštitu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (Unprofor).

Jedan od težih zločina desio se već prvog dana agresije na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

Najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

- Srbi iz pomenutih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni- istakao je Štrbac.

Prema „Veritasovoj” evidenciji, poginulo je i nestalo 346 Srba, od čega 55 civila, prosječne starosti 60 godina. Među žrtvama su i 34 žene, prosječne starosti 57 godina i troje djece mlađe od 12 godina.

Među poginulima je i 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH.

U zbjegovima je u narednih nekoliko mjeseci umrlo još 165 uglavnom starijih osoba. Iz pomenutih ravnokotarskih sela protjerano je, prema podacima „Veritasa”, više od 10.000 Srba.

Kako se navodi u saopštenju „Veritasa”, operaciju „Maslenica” su isplanirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga.

U vrijeme ove agresije načelnik artiljerije sektora „Velebit” bio je Agim Čeku, Albanac sa Kosova, do 1991. godine oficir JNA.

Usled neselektivnog granatiranja po dubini teritorija opština Benkovac i Obrovac, na tom području je stradalo najviše civila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:13