Санадер у судници / - РТС
08/03/2022 u 17:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суд укинуо пресуду Иву Санадеру

Врховни суд објаснио је потом због чега укидају пресуду за ратно профитерство. Кажу да није доказано да је поступање Ива Санадера негативно утицало на живот људи

Врховни суд укинуо је осуђујућу пресуду Иву Санадеру у Афери Хyпо.

 - Врховни је суд прихватио жалбу оптуженика те укинуо пресуду Жупанијског суда у Загребу. Првостепеном је пресудом оптуженик проглашен кривим због казненог дјела злоупорабе положаја и овласти уз примјену Закона о незастаријевању казнених дјела ратног профитерства и казнених дјела из процеса конверзије и приватизације (даље: Закон о незастаријевању) -  стоји у објави Врховног суда.

 - Оптужницом је оптуженику стављено на терет да је 1994.-1995. као замјеник министра вањских послова и овлаштени преговарач у име Владе Републике Хрватске договарао услове уговора о зајму с једном страном банком. Зајам је био потребан Влади Републике Хрватске за куповину зграда амбасада у свијету. Оптуженик се терети да је искористио ратно стање за узимање провизије при склапању тог уговора. Стављено му је на терет да је договорио да му страна банка за учешће у преговорима те као разматрање за улазак те стране банке на хрватско тржиште исплати провизију у готовини, у висини 5 % одобреног зајма - пише Врховни суд у образложењу.

Објаснили због чега је укинута пресуда

Врховни суд објаснио је потом због чега укидају пресуду за ратно профитерство. Кажу да није доказано да је поступање Ива Санадера негативно утицало на живот људи.

 - Према оптужници страна банка је оптуженику исплатила износ провизије у еквивалнту 3.610.528,18 куна. Таквим поступањем у ратом условљеном тешком финанцијском и господарском стању Републике Хрватске оптуженик је стављено на терет да је остварио незакониту имовинску корист. Према оптужници износ остварене корист у неразмјеру је с угроженим темељним вриједности државе и друштвене заједнице те интереса Републике Хрватске -  додају.

 - Врховни суд оцјењује да је првостепени суд пропустио на правилан начин утврдити на који начин је поступање оптуженика имало штетног утјецаја на материјалне услове живота становништва у рату и господарског потенцијала државе те других имовинских интереса или профита државе у рату - кажу.

Па су онда то и детаљније објаснили.

 - Правилно утврђивање тих чињеница је одлучно и за оцјену је ли остварена знатна имовинска корист неразмјерна. Првостепени суд сматра да треба примијенити Закон о незастаријевању. Међутим, радња казненог дјела ратног профитерства стјецањем незаконите имовинске користи мора бити резултат свјесног искориштавања ратног стања на штету материјалних услова живота становништва и господарског потенцијала државе. Мора довести до озбиљних повреда јавног поретка или повреда јавног поретка ширих размјера, односно до угрожавања темељних вриједности или интереса државне и друштвене заједнице. Нејасно је у првостепеној пресуди на који начин би почињењем казненог дјела с износом стечене имовинске користи 3.610.528,18 куна било озбиљно доведено у питање функционисање државе и биле угрожене темељне државне и друштвене вриједности у рату односно били угрожени материјални услови живота становништва - објашњавају.

 - Наиме, то је један од темељних критеријума за остварење битних обиљежја казненог дјела ратног профитерства према правном схватању израженом у одлуци Уставног суда Републике Хрватске током овог поступка. Притом, наведени је зајам, према првостепеној пресуди, у односу на неповољне услове кредитирања на домаћем банкарском тржишту био повољан за Републику Хрватску у односу на висину каматних стопа и у односу на рок отплате. У вријеме закључења уговора о зајму није било страних конкурентских банака на тржишту које би биле заинтересоване за кредитирање Републике Хрватске, а провизија је исплаћена из средстава банке, а не на терет државе", кажу.

Поступак ће се поновити.

 - У поновљеном поступку потребно је с више пажње оцијенити јесу ли се у понашању оптуженика стекла сва битна обиљежја казненог дјела злоупорабе положаја и овлашћења. Потом је потребно оцијенити има ли мјеста примјени Закона о незастаријевању односно је ли остварена знатна имовинска корист и неразмјерна. Првостепени ће суд донијети нову на закону утемељену одлуку коју ће ваљано образложити -  стоји у објави.

2018. осуђен на двије и по године затвора

Бивши премијер и некадашњи предсједник ХДЗ-а у поновљеном суђењу проглашен је крајем октобра 2018. кривим и неважећим осуђен због ратног профитерства на двије и по године затвора. Жупанијски суд у Загребу је закључио како је доказано да је Санадер придонио деструкцији демократског сустава, срозавању господарства и угледа државе те да је искористио ратно стање за лично богаћење.

Прву осуђујућу пресуду у овом случају, која је Санадеру изречена заједно с пресудом за примање мита од директора МОЛ-а за препуштање управљачких права у Ини, 2014. је укинуо Уставни суд и затражио ново суђење на загребачком Жупанијском суду, преноси Индеx.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 17:44