/ - UNSPLASH, FOTO ILUSTRACIJA
16/12/2022 u 11:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud za zločine OVK izrekao prvu presudu

Suđenje Salihu Mustafi je bilo i prvo koje je počelo u Haškom sudu za Kosovo

U Specijalnom sudu za zločine OVK izrečena je prva presuda - 26 godina jedinstvene kazne dobio je Salih Mustafa (50) za zločine na Kosovu 1999. Prema presudi, on je odgovoran za teške i okrutne zločine nad šestoricom Albanaca u pritvoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

Suđenje Salihu Mustafi je bilo i prvo koje je počelo u Haškom sudu za Kosovo.

Mustafa i njemu potčinjeni pripadnici OVK počinili su, po presudi, zločine nad albanskim civilima koje su neosnovano smatrali „špijunima“, „kolaborantima“ sa srpskim vlastima ili političkim protivnicima. Petoricu pritvorenih su, sredinom aprila 1999. godine, pustili na slobodu, a jedan pritvorenik je preminuo od posljedica prebijanja i mučenja.

Raspravno veće je u presudi konstatovalo da su svjedoci i žrtve tokom procesa svjedočili „u atmosferi zastrašivanja i uznemiravanja koja i dalje vlada na Kosovu“.

Raspravo veće najavilo je da će uskoro izdati i naredbu o obeštećenju žrtava.

Saljih Mustafa optužen je po četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Oslobođen je optužbi za surovo postupanje. Za ostalo je osuđen na 26 godina jedinstvene kazne zatvora.

Podsjetimo, Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvor 24. septembra 2020. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:18