Тачи у судници / - ЕПА
30/05/2022 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суд за злочине ОВК одобрио учешће 32 жртве на предстојећем суђењу Тачију

Од 12 жртава, чије је учешће одобрено последњом одлуком, двије су директне, што значи да су их припадници ОВК произвољно лишили слободе

Суд за злочине бораца ОВК у Хагу одобрио је учешће још 12 жртава у предстојећем процесу против Хашима Тачија и тројице саоптужених за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и у Албанији, 1998-99, преноси N1.

Суд, чији је званичан назив Специјализована већа Косова, до сада је одобрио учешће укупно 32 жртве на суђењу бившем команданту ОВК Тачију и тројици саоптужених чланова главног штаба те паравојске, али би се тај број могао повећати, јер је процес пријављивања жртава још отворен.

Жртве ће, према одлуци суда, заступати британски адвокат Дејвид Лоз. Од 12 жртава, чије је учешће одобрено последњом одлуком, двије су директне, што значи да су их припадници ОВК произвољно лишили слободе, незаконито притворили, мучили их, према њима окрутно поступали и подвргли их прогону.

У процесу Тачију и саоптуженима учествоваће и још 10 индиректних жртава, односно чланова породица особа које је ОВК незаконито ухапсила, притворила и мучила, а у три случаја и убила.

Како пише у одлуци судије за претходни поступак Николе Гијуа, објављеној на интернет страници суда, директне жртве су претрпиле физичке повреде (ране, поломљена ребра), психолошке трауме и материјалну штету.

За индиректне жртве утврђено је да су услед губитка чланова породица имали психолошке трауме.

Једна особа је, истовремено, и директна и индиректна жртва, будући да је у притвору била и свједок убиства рођака.

Свим жртвама у процесу суд ће заштитити иденитет

Свим жртвама које учествују у процесу суд ће заштитити идентитет због, како је нагласио судија Гију, "опште климе застрашивања свједока на Косову, нарочито на суђењима припадницима ОВК".

Судија Гију у последњој одлуци није навео националност 12 жртава.

У првој групи од девет жртава, чије је учешће суд раније одобрио, била су петорица Срба које је ОВК отела и мучила, једна Албанка којој је ОВК убила брата и троје чланова породице, мушкарца кога је ОВК убила, а чија националност није наведена.

Суд није прецизирао које су националности преосталих 11 жртава које ће бити заступљене на суђењу.

Правила суда предвиђају да су жртве, поред оптужбе и одбране, равноправна страна у поступку.

Уколико оптужени буду проглашени кривим, жртве имају право да од осуђених добију одштету у износу који ће одредити суд.

За шта су оптужени?

Заједно са Тачијем, оптужени су Кадри Весељи, Реџеп Сељими  и Јакуп Краснићи.

Тачи (53), Весељи (54), Сељими (50) и Краснићи (70) оптужени су за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Оптужница Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија у 10 тачака терети за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење (двије тачке) и убиства (двије тачке).

Та кривична дјела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човјечности, а у четири тачке, као ратни злочини.

За те злочине, по оптужници, Тачи и саоптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност. Сви су, у периоду обухваћеном оптужницом, били чланови Главног штаба ОВК: Тачи као политички комесар, касније и заповједник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Краснићи као замјеник команданта и портпарол.

У привременој влади Косова, проглашеној у марту 1999, Тачи је био премијер, Весељи министар за обавјештајне послове, Сељими министар унутрашњих послова, а Краснићи портпарол.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били су учесници у удруженом злочиначком подухвату, заједно са бројним другим официрима и припадницима ОВК, те члановима привремене владе, од којих су у оптужници именовани: Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Лјимај, Сулејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Лјатиф Гаши и Сабит Геци.

Сви оптужени, који су на Косову ухапшени 4. и 5. новембра 2020, у првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра, изјавили су да нису криви за злочине из оптужнице.

Када ће суђење почети још није познато, али је мало вјероватно да ће то бити до краја ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:16