Vučić i Kurti
19/11/2022 u 22:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Susret Kurtija i Vučića u ponedjeljak, kažu evropski izvori

Upravo za taj dan kosovske vlasti najavile su početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim tablicama

Susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija održaće se u ponedjeljak, 21. novembra, saznaje Radio Slobodna Evropa iz, kako navode, pouzdanih evropskih izvora.

Iako je održavanje susreta potvrđeno u petak, tačan datum susreta nije bio poznat jer je sve zavisilo od dostupnosti strana i logistike.

Ranije danas iz Vlade Kosova za RSE su rekli da će sastanak biti održan najverovatnije u nedjelju 20. novembra, ali prema izvorima u Briselu sastanak će se desiti ipak u ponedjeljak.

Upravo za taj dan kosovske vlasti najavile su početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim tablicama.

Zbog tablica je u proteklom periodu došlo do tenzija na relaciji Priština - Beograd, a šef evropske diplomatije Žozep Borelj je ocijenio da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013. godine" te da treba postići dogovor prij 21. novembra.

Situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje izdaju organi Srbije.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu: Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primjenu odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:47