/ - ALEKSANDAR VULIN/ - MUP SRBIJE
01/12/2022 u 20:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjetske agencije o Vulinu: Proruski političar na čelu obavještajne agencije

On je, podsjećaju agencije, bio prethodno ministar unutrašnjih poslova i ministar odbrane Srbije

Agencije AP i Frans pres javljaju da je srpska vlada imenovala "čvrsto proruskog političara" kao novog šefa svoje državne obavještajne agencije prenoseći objavu RTS-a da je Aleksandar Vulin imenovan za direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

On je, podsjećaju agencije, bio prethodno ministar unutrašnjih poslova i ministar odbrane Srbije.

Kao ministar unutrašnjih poslova, on je posjetio Moskvu u avgustu, u rijetkoj posjeti jednog evropskog državnog zvaničnika od početka ruske invazije u Ukrajini, i tada je naglasio da se Beograd neće pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog njenog rata u Ukrajini, piše AP.

On je tada rekao ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da je Srbija jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije i nije dio antiruske histerije.

AP navodi da se Srbija koja zvanično traži članstvo u EU godinama udaljava od svog evropskog puta ka tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji, kao i ka Kini.

Vuln se smatra ruskim čovjekom unutar srpskog rukovodstva, navodi AP.

-Njegovo imenovanje na tako osjetljivo obavještajno mjesto se vidi kao još jedna uvreda zapadu i ignorisanje njegovih poziva Srbiji da se uskladi sa spoljnom politikom EU ako zaista želi da se pridruži bloku- navodi AP.

AP prenosi da je Vulin govori da Srbija treba da odustane od svog članstva u EU i da treba da se okrene Moskvi, i da često kritikuje susjedne države i njihove vođe i naziva ih pogrdnim imenima ukazujući da je Vulinu zabranjen ulaz u Hrvatsku, članicu EU.

Vulin se zalaže za stvaranje „srpskog sveta“, kao kopija „ruskog sveta“, koji bi ujedinio sve Srbe na Balkanu pod jednom zastavom predvodjene srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, piše AP.

Frans pres piše da je Vulin, proruski političar i čovjek blizak predsjedniku Aleksandru Vučiču, poznat po svojim nacionalističkim izjavama koje su često izazvale diplomatske sukobe sa susjednim zemljama.

Francuska agencija takodje ukazuje da je Vulin jedan od rijetkih stranih evropskih zvaničnika koji je posjetio Moskvu posle početka ruske invazije u Ukrajini, da se tada sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova i ponovio mu da Beograd neće uvesti sankcije Rusiji i da neće biti dio antiruske histerije.

Srbija, kako ukazuje Frans pres, je osudila rusku invaziju Ukrajine u Ujedinjenim nacijama ali odbija da se pridruži sankcijama koji je Zapad uveo Moskvi.

Frans pres piše da Vulin bezuslovno podržava predsjednika Aleksandra Vučića, da je primijećen po ideji o formiranju „Srpskog sveta“ koji bi okupljao Srbe koji žive u raznim zemljama, a kritičari te ideje ukazuju da se ona izgleda približava ideji „Ruskog sveta“ koju promoviše Rusija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. februar 2023 22:26