Јосип Броз Тито
26/05/2021 u 19:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Титов унук мора на робију: Броз (70) правоснажно осуђен због трагедије у Земуну

Према пресуди Едвард Броз је 20. августа 1992. године возио под дејством алкохола од 2,05 промила у крви не придржавајући се саобраћајних прописа

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на осам мјесеци затвора Едварда Броза (70), једног од унука некадашњег доживотног предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита, због изазивања саобраћајне несреће 1992. године у Земуну, пише Курир.рс. У тој несрећи погинуо је Г.П, који је био са Брозом у колима, док су Ж.П. и Е.Б. забодили тешке повреде. 

Пресудом, која је данас објављена, одбијене су као неосноване све жалбе и потврђена је првостепена пресуда Вишег суда у Београду од 26. новембра 2020. године. Броз је осуђен због кривичног дјела тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја. Нјему је такође изречена забрана управљања моторним возилом Б категорије од шест мјесеци, а оштећени су ради остваривања својих имовинско-правних захтјева упућени на парницу.

Према пресуди Едвард Броз је 20. августа 1992. године возио под дејством алкохола од 2,05 промила у крви не придржавајући се саобраћајних прописа.

Крећући се Угриновачком улицом, неприлагођеном брзином од 110 километара на час, почео је да претиче возило којим је управљала Т. К. и аутобус ГСП, а да се претходно није увјерио да тиме не омета нормално кретање возила која долазе из супротног смјера и да је претицање сигурно Прешавши у траку за возила из супротног смјера, предњим  дјелом свог возила ударио је у возило из супротног смјера у дио левог предњег точка, којим је управљао Б. С, након чега се одбио удесно и наставио кретање, а затим ударио у електрични стуб. - Услед тога је сувозач у његовом возилу, сада покојни Г. П, задобио тешке повреде од којих је услед искрвављења одмах наступила смрт, а оштећени Ж. П. и Е. Б. тешке  повреде - наводи се у пресуди. Унуку доживотног председника СФРЈ првостепена пресуда изречена је у одсуству јер је у бјекству од 2008. године и наводно живи у Загребу.

Одмах после удеса је побјегао у Хрватску, али је 16 година касније ухапшен 21. јануара 2008. на границном прелазу Батровци кад је покушао да уђе у Србију. После три дана пуштен је да се брани са слободе, али му је одузет пасош и наложено да се на 15 дана јавља полицији. Крајем марта 2008. године се појавио на почетку суђења пред Вишим судом у Београду и у исказу предсавио одбрану, изазивши кајање за смрт пријатеља, али је поново побјегао. Тачније, није се појавио на наредним рочиштима, а суд је у октобру за њим расписао међународну потерницу. Овај предмет је био у прекиду у Вишем суду у Београду, али је почетком прошле године почело суђење у његовом одсуству које је окончано поменутом пресудом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 04:07