/ FOTO: YOUTUBE ORA NEWS /ALBANSKA POLICIJA
27/11/2022 u 11:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Traže kolumbijskog hemičara: Bio ključna osoba za odvajanje đubriva i kokaina

Uhapšeni su često pričali o prisustvu kokaina, dolasku u Albaniju kolumbijskog hemičara Zaimira Rodrigeza i računima o finansijskoj dobiti koju bi imali od ovog procesa

Sumnje da se kokain nalazi u vrećama đubriva, koje je pronađeno nedavno tokom akcije albanske i crnogorske policije, još više su pojačane kada je tokom hemijskog pregleda obavljenog u laboratorijama policije Crne Gore utvrđeno da sadrži kokain, prenosi Ora njuz. Ali da bi se utvrdilo u potpunosti i dokazalo, očekuje se da će tokom ove nedelje Specijalno tužilaštvo SPAK uputiti zahtjev Naučnoj policijskoj laboratoriji, kako bi se izvršilo hemijsko vještačenje, da li kese đubriva sadrže kokain ili ne.

(VIDEO) Ko se krije iza kokaina: Biznismen označen kao naručilac, uhapšen i fudbaler

- Izvori kod SPAK-a rekli su da će se, ukoliko Naučna policija ne bude u mogućnosti da izvrši ovo vještačenje, istražna grupa obratiti prijateljskoj zemlji da zatraži pomoć oko vještačenja ovog slučaja. Istražna grupa je od maja 2022. presrela stotine razgovora između 10 uhapšenih osoba- prenosi Ora njuz.

(FOTO) UP: Zaplijenjeno 430 kg kokaina, uhapšeno deset osoba u Albaniji

U prostorijama privedenih automobila obavljena su mnoga presretanja čime je na vidjelo izašla istina o tome šta se krilo u vrećama za đubre.

Slučaj 430 kg kokaina: Isporuka prvo za Pirej, pa za Crnu Goru

- Uhapšeni su često pričali o prisustvu kokaina, dolasku u Albaniju kolumbijskog hemičara Zaimira Rodrigeza i računima o finansijskoj dobiti koju bi imali od ovog procesa- saznaje Ora njuz.

Nikolin Gjolena je biznismen koji je prisluškivan u njegovom automobilu. Sada policija i tužilaštvo svoje istrage fokusiraju na lokaciju i hapšenje Rodrigeza, koji bi bio ključna osoba koja bi obavila proces odvajanja organskog đubriva sa kokainom.

Povećava se značaj luka Albanije i Crne Gore u trgovini kokainom

Tokom istrage u ćeliji će ostati Viktor Červanaku, Zenel Červanaku, Denilson Červanaku, Endži Ferhati, Nikolin Đolena, Klajdi Vrioni (Kodra), Julijan Malaj, Redion Meši, Bledar Matoši i Marildo Rona.

- Naručilac organskog đubriva iz Kolumbije Zenel Červenaku tvrdio je da nema saznanja o količini narkotika u vrećama. Prema njegovim riječima, naručio je samo organsko đubrivo. Ostala lica su takođe imala negativan stav pred sudom i nisu tvrdila da nemaju saznanja o nezakonitim radnjama- piše navedeni portal.

Kako je saopšteno iz crnogorske policije, zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije i koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Republike Albanije realizovana je višemjesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva Port u Crnoj Gori, a kodnog naziva Konsistenca u Republici Albaniji. 

- Ova akcija rezultirala je zaplijenom oko 430 kilograma  opojne droge kokain  i lišavanjem slobode deset osoba, državljana Republike Albanije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Policijski službenici su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a uz primjenu mjere tajnog nadzora u odnosu na objekat, zajedno sa albanskim kolegama realizovali gore navedenu aktivnost i tom prilikom na teritoriji Republike Albanije zaplijenili oko 430 kilograma  opojne droge kokain, ulične vrijednosti oko 40 miliona eura. Takođe, ovom prilikom zaplijenjeno je više komada oružja (tri pištolja, tri automatske puške i veća količina municije različitog kalibra), tri vozila i oko 20 hiljada eura. Naime, 7. jula 2022. godine u Luku Bar iz luke Buenaventura – Columbia, brodom „Monte Cervino“ dopremljen je kontenjer u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta. Predmetni tovar je kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Republika Albanija- navode iz Uprave policije Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:01