Kosovo, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
05/04/2023 u 15:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trgovinski deficit Kosova porastao za dvije milijarde, najveći uvoz iz Srbije

Postoje mnoge stvari koje utiču na strane investitore, kaže Šahini, i dodaje da Kosovo zavisi od kapitala dijaspore

Agencija za statistiku Kosova saopštila je da je trgovinski deficit Kosova u 2022. godini iznosio 4,7 milijardi eura, što je za gotovo dvije milijarde više u odnosu na 2022. godinu, prenosi N1.

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini istakao je da Kosovo ima najveći deficit na Balkanu, jer Vlada Kosova nema odgovarajuću strategiju za pomoć preduzetnicima.

-Kosovo je i dalje država s najvećim deficitom, jer nema strategiju o razvoju domaće proizvodnje i ekonomije. Uvozimo oko 82 odsto, a izvozimo 18 odsto- rekao je Šahini za Kosovo onlajn.

Šahini je naveo da je osnovica rasta BDP-a veoma niska.

-Vlada govori o ekonomskom rastu, međutim, ako gledamo taj rast po glavi stanovnika, imamo tri do četiri odsto na osnovicu od 5.000 dolara. To znači da ekonomski rast po glavi stanovnika iznosi pet eura godišnje. Ako gledamo BDP Srbije, to iznosi oko 10 eura po glavi stanovnika, i to nije dobro, jer je osnovica rasta dosta niska- rekao je on.

Postoje mnoge stvari koje utiču na strane investitore, kaže Šahini, i dodaje da Kosovo zavisi od kapitala dijaspore.

-I dalje imamo najvišu cijenu struje, što je veliki problem. Struja je na Kosovu najskuplja na Balkanu. Investitori vide kolika je cijena struje, drugo kakvi su benefiti i fiskalna politika. Na sve ovo Kosovo nije u dobroj poziciji i nema strategiju. I dalje zavisimo od kapitala dijaspore i bez nje bi Kosovo teško preživjlo što se tiče unutrašnjeg razvoja- naglasio je Šahini.

Povodom poziva na bojkot proizvoda iz Srbije, Šahini kaže da to ne utiče na razmjenu, s obzirom na to da Kosovo najviše robe uvozi iz Srbije.

-Poziv na bojkot robe je marketing određene grupe koja nema autoritet na Kosovu. Prema statističkim podacima razmjena robe sa Srbijom prošle godine je iznosila 432 miliona eura i uvećana je u odnosu ne godinu ranije. Postoje građani koji smatraju da ne treba kupovati proizvode iz Srbije, ali ti artikli su veoma prisutni na Kosovu, i s državama članicama CEFTA, Kosovo ima najveću razmjenu sa Srbijom- zaključio je Šahini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:07