/ FOTO: ISTINA I PRAVDA, PORTAL SRPSKOG NARODA
16/01/2023 u 12:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri decenije od stravičnog zločina u Skelanima: Vojnici Nasera Orića zvjerski ubijali i mučili Srbe

Nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice ubili su 69 mještana ovog kraja, a najmlađa žrtva imao je pet godina

U Skelanima kod Srebrenice danas će biti obilježeno 30 godina od stradanja Srba iz ovog i susjednih sela, od kojih je 69 ubijeno 16. januara 1993. godine.

Kod centralnog spomenika za 305 poginulih srpskih civila i vojnika u podne biće služen parastos, kojem će prisustvovati potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić.

Oko 2.500 vojnika iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića napale su u zoru 16. januara 1993. godine srpska sela oko Skelana.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima i nekoliko djece.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina.

U napadu i zločini su učestvovale i muslimanske žene, kao i maloljetnici koji su palili kuće i  pljačkali imovinu. Među žrtvama je bilo 18 žena, a veći broj ubijenih su bila stara i nepokretna lica koja nisu mogla pobjeći.

Žrtve su u najvećem broju slučajeva ubijane sjekirama i noževima, odsjecane su im glave i ekstremiteti, a nekolicina je stradala i od snajpera i automatskog oružja.

Najmanje osam žena i djevojaka srpske nacionalnosti je tog dana silovano.

Za brojne masovne zločine koje su muslimanske snage počinile nad Srbima u Podrinju, pa i za ove u Skelanima ni nakon 30 godina niko nije odgovarao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:52