/ Фото: Твитер
08/08/2021 u 18:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Бијељини откривена биста Дражи Михаиловићу, присуствовао и Бећковић: Слава му и хвала

На спомен-обиљежју исписано "Mинистар војни, вођа покрета отпора, без гроба"

У Бијељини је данас откривена и освештана спомен-биста Драгољубу Дражи Михаиловићу на тргу који у овом граду од 1992. године носи његово име.

Уз име и годину рођења и смрти Михаиловића /1893-1946/, на спомен-обиљежју је исписано "Mинистар војни, вођа покрета отпора, без гроба".

На откривању бисте говорио је академик Матија Бећковић, који је казао да су Михаиловић и његов покрет имали значајну улогу у антифашистичкој борби током Другом свјетског рата.

image
Фото: Срна

- То доказују и одликовања, која је након рата добио од америчког и француског предсједника. Бисте генералу Михаиловићу откривене су широм слободног свијета, а однедавно и у његовој земљи, прије 70 година у Чикагу, а данас и у Бијељини. Слава му и хвала, и покој Дражи и браћи погинулој на двије стране, у истом часу, за исту земљу - поручио је Бећковић.

Иницијатива да се у Бијељини, на тргу који носи његово име, подигне спомен биста Михаиловићу подржана је од институција локалне власти, као и грађана у Семберији и расијању.

Спомен обиљежје дјело је академског вајара Зорана Јездимировића, а бисту је свечано открио Михаиловићев унук, Војислав Михаиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 19:12