/ - SHUTTERSTOCK
19/03/2024 u 12:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Briselu nova runda dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine odvojenim sastancima glavnih pregovarača sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Kako prenosi RTS, Lajčak se danas prvo sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, a potom sa delegacijom Srbije koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, prenosi N1.rs.

Taj sastanak počeo je posle 11 sati. Za sada ne zna da li će biti trojnog sastanka.

Nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova sazvana je kako bi se raspravljalo o dinaru, nakon uredbe Centralne banke Kosova (CBK) kojom je od 1. februara euro jedina valuta za plaćanje gotovinom na Kosovu.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prošle sedmice posjetio Prištinu, rekao je da nije uspio da ubjedi premijera Kosova Aljbina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani dinara dok EU, SAD i vlada Kosova ne pronađu dugoročno rešenje.

Mogućnost pronalaska rešenja juče je nagovestila predsjednica Kosova Vjosa Osmani koja je rekla da se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno rješiti i da već postoji saglasnost o djelu američkog predloga po tom pitanju.

Na dnevnom redu današnje runde dijaloga biće i primena dogovora o putu ka normalizaciji odnosa koji su lideri Kosova i Srbije postigli prošle godine u Ohridu.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel juče je, povodom prve godišnjice Ohridskog sporazuma, izrazio žaljenje zbog njegove nedovoljne primjene i potvrdio da će se nastaviti pritisak na strane kako bi došlo do napretka.

Petković je ranije najavio da će ključna tema sastanka biti Zajednica srpskih opština, ali „i druga važna pitanja“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:08