Ilustracija / - shutterstock
08/11/2023 u 09:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Hrvatskoj četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem

Ljekari apeluju na građane da u slučaju da popiju zatrovanu tečnost nikako ne piju vodu, soda bikarbonu i slično, već da se jave u prvu zdravstvenu ustanovu

U Hrvatskoj su četiri osobe hospitalizovane zbog sumnje da su se otrovale gaziranim pićem - tri u Zagrebu i jedna u Rijeci. Policija vrši uviđaj i uzima uzorke spornog pića za dalju analizu i istragu.

Prvi pacijent iz KBC-a Zagreb, nakon što je imao blaže simptome poslije konzumacije gaziranog pića - otpušten je kući. Utvrđeno je da ima blaže endoskopske ozljede nepca i gornjeg dijela jednjaka.

Mediji nezvanično saznaju da su dvojica pacijenata iz Zagreba pila "Coca-Colu". Pacijent u Rijeci pio je gaziranu vodu "Romerquelle".

Kod drugog pacijenta utvrđeno je da nema ozljeda jednjaka, i on je imao blaže simptome, kazala je gastroenterolog u KBC Zagreb Mirjana Kalauz.

Dodala je kako su obojica primijetila pečenje i bol u ustima i bol te otežano gutanje, a to su simptomi kod "digestije korozivnih sredstava", rekla je doktorka Kalauz.

Hrvatski ljekari apeluju na građane da u slučaju da popiju zatrovanu tečnost nikako ne piju vodu, soda bikarbonu i slično, već da se jave ljekaru.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo primio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila sanitarna inspekcija nakon uviđaja u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi, a rezultati analize biće dostavljeni Državnom inspektoratu.

Stručnjaci tvrde da je malo vjerovatno da su zatrovane samo pojedine boce gazoranih pića.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš je na pitanje novinara mogu li građani biti sigurni odgovorio da to u ovom trenutku ne može niko reći, i dodao da je najbolje piti vodu.

Gastroenterolog Rajko Ostojić preporučio je građanima da izbjegavaju sva gazirana pića i da piju običnu komunalnu vodu, prenosi RTCG.

Kompanija "Koka-kola HBC Srbija" saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:12