Ilustracija / foto: Srđan Boljević
18/12/2023 u 13:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Hrvatskoj još 20 optuženih za lažne potvrde o vakcinaciji protiv kovida

Uključujući današnju optužnicu Uskok je od sredine studenoga optužio deset skupina s ukupno 121 osumnjičenih

Uskok je završio istragu i pred Županijskim sudom u Zagrebu optužio još 20 osumnjičenih za davanje mita zbog izdavanja lažnih potvrda o vakcinaciji protiv kovida.

Optužnica tereti okrivljene da su od septembra do novembra 2021. godine tražili od ovlašćenog lica preko posrednika da im pribave registraciju vakcinacije, a sve kako bi sebi, bez prethodne vakcinacije, pribavili kovid sertifikate.

Nakon toga, posrednici su od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad zatražili da lažno unese u informacioni sistem Ministarstva zdravlja da su okrivljeni vakcinisani, dodaje Uskok.

Tužilaštvo dodaje da su posrednici medicinskoj sestri dali lične podatke i najmanje 100 eura po osobi, koje su prethodno pribavili od nevakcinisanih osumnjičenih. Medicinska sestra je tada lažno unijela u informacioni sistem Ministarstva zdravlja da su okrivljeni vakcinisani, na osnovu čega su im neopravdano izdati EU digitalni kovid sertifikati.

Tužilaštvo je u septembru prošle godine pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe zbog davanja mita za lažno prijavljivanje vakcinacije protiv kovida, a među osumnjičenima je i jedan broj lica iz javnog života.

Uskok je, računajući i današnju optužnicu, od sredine novembra optužio deset grupa sa ukupno 121 osumnjičenim.

Za podmićivanje službenog ili odgovornog lica da izvrši službenu ili drugu radnju u ili izvan granica svojih ovlašćenja, koju nije trebalo da izvrši, zakonom je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:25