Jadovno, Dan sjećanja / - SRBI.HR
25/06/2023 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Hrvatskoj obilježen Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Komemorativni program je počeo na lokalitetu Šaranova jama, kog Gospića, a riječ je o jednoj od 19 velebitskih jama

Obilježavanje Dana sjećanja organizovalo Srpsko narodno vijeće (SNV) u Hrvatskoj. Dan sjećanja je obilježen na Jadovnom, centralnom dijelu ustaškog logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, koji je prethodio užasima Jasenovca, prenosi Hina.

Predsednik SNV Milorad Pupovac poručio je da se ne sjećamo i ne znamo dovoljno o stradanju.

– Poštujemo li ovo stradanje dovoljno‘ Sigurno ne. Da je tako, nikad nigde ni u kojoj situaciji u Hrvatskoj za taj pozdrav ne bi bilo mjesta. Sjećamo se napola, a zaboravljamo više od pola – rekao je Pupovac.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin izrazio je nadu da će hrvatsko društvo smoći snage da se na pravi način suoči sa istinom o Drugom svjetskom ratu.

– Ako mi i danas, 78 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, raspravljamo o ustaškom pozdravu "Za dom spremni", ako isticanje simbola ustaškog pokreta i dalje, usprkos povišenim kaznama, tretiramo kao prekršaj, onda je jasno da na branik istine treba da stanu svi kojima je stalo do Hrvatske i njene budućnosti – rekao je Habulin.

Potpredsjednica hrvatske vlade Anja Šimpraga je rekla da je za 55 dana, koliko je logor bio otvoren, ubijeno između 24.000 i 40.000 osoba, u najvećem broju Srba, Jevreja i Hrvata.

SNV je događaj organizovao u saradnji sa Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske, eparhijom Gornjokarlovačkom Srpske pravoslavne crkve i Savezom antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:15