/ - FOTO: UNSPLASH - NIELS BOSMAN
18/12/2023 u 10:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Hrvatskoj povučen udžbenik iz istorije

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja objašnjavaju da je udžbenik povučen na osnovu tražene analize Agencije za udžbenika, koja je zaključila da on, kako navode, "ne slijedi u potpunosti propisani kurikulum istorije"

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja povuklo je iz Kataloga odobrenih udžbenika izdanje "Zašto je istorija važna? 4" za učenike četvrtih razreda gimnazije, jer, kako tvrde, u pojedinim dijelovima sadrži netačne činjenice i pogrešna tumačenja koja se odnose na stvaranje moderne Hrvatske, višestranačja i posljednjeg rata koji Hrvati nazivaju "Domovinski".

Riječ je o udžbeniku čiji su autori Miljenko Hajdarović, Vedran Ristić i Nikica Torbica, u izdanju "Profil Klett", što je jedan od strukovnih portala, historiografija.hr, ocijenio "protivnim "istorijskoj nauci i demokratskom društvu", prenose Nezavisne.

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja objašnjavaju da je udžbenik povučen na osnovu tražene analize Agencije za udžbenika, koja je zaključila da on, kako navode, "ne slijedi u potpunosti propisani kurikulum istorije".

- Poučavanje o interpretacijama koje uvode autori u svoj udžbenik, to jest proučavanje i propitivanje dijela i stavova pojedinih istoričara (sekundarnih istorijskih izvora) o pojedinim istorijskim događanjima i procesima nisu propisani službenim kurikulumom za nastavu istorije u gimnazijama", piše u odgovoru hrvatskog ministarstva za zagrebačku N1 tv.

Dodaje se da pojedine istorijske karte sadrže pogrešne prikaze, da pojedini primarni istorijski izvori nisu adekvatno objašnjeni, a pitanja uz njih nisu dobro oblikovana.

- Sugestivna pitanja nisu prihvatljiva u udžbenicima, a on ih sadrži u većem broju. U dijelovima udžbenika nalaze se sugestivna pitanja i fotografije koje učenika upućuju na pogrešne zaključke te se ne razvija kritičko mišljenje i aktivno učenje, posebno u poglavlju udžbenika koji se odnosi na stvaranje moderne Republike Hrvatske, višestranačje u Republici Hrvatskoj i Domovinski rat- tvrde iz hrvatskog ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:42