/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
03/01/2023 u 15:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Hrvatskoj veliki broj lažnih novčanica eura

Krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taxi uslugu

Zadnjih dana sve više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti, navode iz hrvatske policije. Ističu da je na rekvizitima na ispisano "Souvenir production", odnosno "This is not legal it is to be used for motion props".

Tokom novogradišnje noći policiji je dojavljeno kako je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavnici na području opštine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom, piše Indeks. hr.

Krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taxi uslugu.

Hrvatska policija: Dobro pogledati svaku novčanicu, prijaviti sumnju u originalnost

"Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagođavanja te će nastojati iskoristiti priliku i ‘ubaciti‘ lažni novac", poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke (HNB) kako su u opticaju dvije serije euronovčanica - prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura). Druga, koja se još naziva i serija "Europa", ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke značajne obje serije euronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, gdje je i potpis predsjednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Novčanicu osjeti, pogledaj, okreni, provjeri

Kako piše Indeks. hr, za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka - osjeti, pogledaj, okreni, provjeri. Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svijetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom. 

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euronovčanicu mogu okrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom, prenosi RTCG portal.

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem lupe, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne videoupute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. septembar 2023 03:39