Јанез Јанша / - интернет
28/05/2021 u 23:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Љубљани демонстрације против Јаншине владе

Међу демонстрантима су припадници различитих група и покрета коjе подржаваjу синдикати и дио опозициjе

Хиљаде грађана Словениjе окупиле су се вечерас у Љубљани на демонстрациjама против десничарског премиjера Jанеза Jанше, захтjеваjући ванредне парламентарне изборе.

Међу демонстрантима су припадници различитих група и покрета коjе подржаваjу синдикати и дио опозициjе, наводи агенциjа СТА.

Уз студенте, еколошке и друге невладине организациjе, на скупу су и чланови синдиката и неколико посланика опозиционих Социjалних демократа Тање Фаjон и Странке Аленке Братушек.

Демонстранти вечерас узвикуjу "Избори сада" и машу словеначким и синдикалним заставама и транспарентима. На jедном од њих пише "Смрт фашизму, слобода за све".

Многи демонстранти носе маске, у складу с правилима против коронавируса.

Упркос томе, Jанша jе вечерас оптужио демонстранте да доприносе ширењу коронавируса неодобреним скуповима, оцjенивши то као злочин.

Протест обезбjеђуjу jаке полициjске снаге, наводи агенциjа ХИНА и додаjе да jе на почетку скупа било 10.000 људи, преноси РТС.

Америчка агенциjа Асошиеjтед прес наводи да протестуjе 20.000 људи.

Критичари оптужуjу Jаншу за ауторитарно вођење земље, за гушење слободе медиjа и ширење говора мржње, уз лоше управљање здравственом кризом, изазваном пандемиjом коронавируса.

Jанша одбацуjе оптужбе, тврдећи да jе риjеч о "љевичарскоj завjери".

Вечерашњи протест повећава притисак на Jаншину владу коjа 1. jуна треба да преузме шестомjесечно предсjедавање Европскоj униjи.

Четири словеначке опоозиционе странке ниjесу у сриjеду успjеле да покрену поступак опозива Jанше пред Уставним судом због кршења закона и Устава. За покретање уставне тужбе гласала су 42 посланика, а 44 су била против.

Jаншина коалициjа данас ниjе успjела да смиjени предсjедника парламента Игора Зорчича коjи jе због неслагања с владом напустио владаjућу Странку демократског центра и формирао самостални посланички клуб, наводи ХИНА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:42