/ - UNSPLASH, ZLATO
13/02/2023 u 11:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U maloj opštini u BiH pronađene rekordne količine zlata

Iz lokalne zajednice, svjesni značaja istraživanja, posljednjih mjeseci organizovali su tri sastanka, na kojima su odgovore tražili od nadležnog ministarstva, predstavnika kompanije, ali i akademske zajednice

Malu opštinu Jezero koja ima nešto više od 1.000 stanovnika, smještenu uz rijeku Plivu nadomak Jajca i Mrkonjić-Grada, trese "zlatna groznica" prenosi radiosarajevo.ba.

Iz kompanije "Lykos Balkan Metals", odnosno SNK metali iz Bijeljine, koja vrši geološka istraživanja na ovom području, saopštili su da je na tri lokacije u opštini Jezero pronađena visoka koncentracija zlata.

Nakon što je krater na Marsu zbog sličnosti dobio ime po ovoj opštini, Jezero je opet u centru pažnje šire javnosti. Ovaj puta zbog prirodnih resursa. Naime, kako tvrde iz nadležne kompanije, na nekoliko lokacija pronađene su velike količine zlata.

-Posljednji rezultati koje smo nedavno dobili govore da smo pronašli zlato na tri lokaliteta u opštini Jezero. Koncentracija varira od jednog procenta, 1,5 procenata pa sve do 27 u dužnoj liniji od 60 metara- objašnjava Miloš Bošnjaković, generalni direktor Lykos Balkan Metals.

Iz lokalne zajednice, svjesni značaja istraživanja, posljednjih mjeseci organizovali su tri sastanka, na kojima su odgovore tražili od nadležnog ministarstva, predstavnika kompanije, ali i akademske zajednice.

-Svi su jednoglasni da geološka istraživanja nemaju štetna dejstva. Skupština opštine je tražila da ministar stavi rješenje van snage, imali smo sastanak kod njega. On je rekao da je po zakonskim propisima rješenje dato kompaniji- ističe Snežana Ružičić, načelnica Opštine Jezero.

-Ne želimo napustiti svoju djedovinu. Živimo ovdje skladno, lijepo nam je i ne želimo da uništimo naše rijeke. Većina građana ne vjeruje da zlata ima. Takođe ih je strah zagađenja- stav je većine mještana.

Sličnog su stava i aktivisti udruženja susjednih opština, podsjećajući na sporazum koji su potpisali Šipovo, Jezero i Jajce o zaštiti Plive i razvoju turizma od kojeg bi se, kažu, moglo živjeti na ovom području.

-Svoju imovinu i posjede ne damo niti ćemo dati. I u ovu svrhu iskoristićemo sve pravne mehanizme entiteta, države i međunarodnih institucija- poručuje Željko Milošević, potpredsjednik Udruženja građana Hrvatsko društvo "Sinjakovo", Majdan.

Lokalna zajednica svakako će biti uključena u odlučivanje, uvjeravaju iz Opštine, podsjećajući na izmjene zakona koje, za razliku od ranije, sada na to obavezuju.

Da li će turizam i rudarenje biti spojivi u Jezeru, još je rano govoriti, jer tek slijede godine utvrđivanja isplativosti eksploatisanja nalazišta, kažu iz nadležne firme iz koje najavljuju nastavak istraživanja.

A da li će zlato biti vrijedno njihove prirode, na kraju bi zajednički sud trebala dati struka, ali i građani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:21