Zatvor, ilustracija / - MIćKO VUJISIć
20/05/2024 u 21:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Prištini pripremili zakon za ustupanje zatvora Danskoj

Vlada u Prištini usvojila je nacrt zakona o potvrđivanju ugovora sa Danskom o korišćenju Kazneno-popravnog zavoda u Gnjilanu za izdržavanje zatvorskih kazni danskih državljana.

Odluku da ustupi korišćenje zatvorskih kapaciteta u Gnjilanu vlada je donijela na elektronskoj sjednici, čime‘ će se, kada bude konačno usvojena, omogućiti ublažavanje pritiska na kazneno-popravni sistem Danske i obezbijediti odgovarajući uslovi za zatvorenike te zemlje.

Ministri pravde sporazum su potpisali 26. aprila 2022. u Prištini i 16. maja 2022. u Kopenhagenu.

U decembru 2021. potpisano je pismo saglasnosti za transfer 300 zatvorenika iz Danske u Gnjilane.

U aprilu 2022. dokument je pretvoren u Ugovor, prema kojem je bilo predviđeno da se izvrši transfer zatvorenika početkom 2023.

Kazne zatvora i do 30 godina za prokurdske političare zbog nereda iz 2014

Ugovor sa Danskom predviđen je na deset godina. Za upotrebu pojedinačnih i zajedničkih ćelija, Danska će vlastima u Prištini platiti 200 miliona eura.

Od tog iznosa 30 miliona je planirano za obnovljive izvore energije, dok je ostatak za investicije u Kazneno-popravnu službu.

Prema Ugovoru, Danska neće slati zatvorenike osuđene za teroristička djela, za ratne zločine i zatvorenike sa dijagnozom ozbiljnih mentalnih poremećaja kojima je potrebna medicinska njega van zatvora.

Rukovodioci i stražari u zatvoru u Gnjilanu biće iz Danske i lokalne popravne službe.

Vlasti u Danskoj su ranije saopštile da je njihov zatvorski kapacitet popunjen 100 odsto, pošto je broj zatvorenika porastao za skoro 20 odsto od 2015. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 03:12