/ - Илустрација, PIXABAY
28/05/2021 u 14:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У региону прирпемају закон против осветничке порнографије

Према старом кривичном закону као кривично дјело се препознавало само неовлашћено снимање али не и неовлашћена дистрибуција материјала

Хрватска ће криминализовати осветничку порнографију, саопштено је на инстаграм профилу женска.солидарност. Измјена кривичног закона би требало да се ускоро нађе на скупштинском засједању, јавља Јутарњилист.хр.

Они додасју да према новом закону, који треба да охрабри жртве осветничке порнографије да пријаве злочин, казна да дјељење интимних снимака и фотографија је и до три године затвора. Према организацији "Буди активна, буди еманципиран", само у последња два мјесеца јавило им се неколико десетина жртава које су се пожалиле да су биле жртве осветничке порнографије. 

-Већина ових случајева остаје непријављена због стигме која прати осветничку порнографију и недостатак повјерења у систем. Такође према старом кривичном закону као кривично дјело се препознавало само неовлашћено снимање али не и неовлашћена дистрибуција материјала који је настао уз пристанак, што је практично онемогућавало кривично гоњење у многим случајевима осветничке порнографије-наводе они.

Подсјећају, да када су жене Сјеверне Македоније  масовно изашле на улице почетком фебруара ове године, у знак протесата када је откривена огромна Телеграм група "Јавна соба" која је користила за објаву осветничке порнографијер, широм региона почеле су да се откривају сличне групе.

-Захваљујући напорима удружења  "Буди активна, буди еманципиран" и петицији коју су покренули и коју је потписало око 9000 грађана, осветничка порнографија ће бити третирана као  засебно кривично дјело. Надамо с еда је ово почетак таласа који ће дефинитивно криминализовати осветничку порнографију на Балкану али и шире. Зато ТАЛАСАЈМО-наводе у обвави  поменуте инстаграм странице. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:06