Нафта, илустрација / - фото: Скриншат
12/03/2022 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Сјеверној Македонији појефтињује бензин и дизел

Посланици у собрању Сјеверне Македоније у петак пред поноћ су усвојили измјене закона о ПДВ и о акцизама, којим су смањене стопа пореза на горива са 18 на 10 одсто, а акцизе за један, два или четири денара по литру

У Сјеверној Македонији сјутра ће појефтинити бензини и дизел због смањења акциза и пореза на додату вриједност на горива, најавила је Регулаторна комисија за енергетику.

Према новом цјеновнику, бензин ће појефтинити за 6,5 денара, а дизел за девет денара, тако да ће "еуросупер БС 95" коштати 86,5 денара, литар "еуросупера БС 98" ће коштати 88,5 денара, а "еуродизел" 88 денара, пишу агенције,преносе медији.

Посланици у собрању Сјеверне Македоније у петак пред поноћ су усвојили измјене закона о ПДВ и о акцизама, којим су смањене стопа пореза на горива са 18 на 10 одсто, а акцизе за један, два или четири денара по литру.

На основу тих измјена влада Димитра Ковачевског је одмах у суботу ујутро донијела одлуку која омогуц́ава да се обрачуна додатно смањење акцизе на безоловни бензин, гасно уље као гориво и гасно уље као гориво за гријање у зависности од кретања, односно висине повец́ања цијена тих горива на свјетском тржишту.

- На овој сједници је усвојена и Одлука о утврдјивању врсте добара и временског периода примјене повлашц́ене пореске стопе након што је скупштина, на предлог владе, усвојила измјене и допуне Закона о порезу на додату вриједност. Овом одлуком омогуц́ава се примјена повлашц́ене пореске стопе од 10 одсто на промет и увоз горива, на одређено вријеме под одређеним условима - наводи се у саопштењу.

Претходно је у четвртак РКЕ Сјеверне Македоније смањила маржу на промет горива за 33 одсто, са 4,5 денара на три денара, због чега негодују нафтне компаније које упозоравају да им то угрожава пословање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:17